Home >> Синдикат >> „Данас“: Почиње битка за часове

 

Počinje bitka za časove

TRAGOM

AUTOR: V. ANDRIĆ

Beograd – U školama članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije danas neće biti prvog časa u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni, zbog štrajka tog sindikata. Glavni odbor Unije odlučio je da 30. maja ponovo organizuje jednosatni štrajk upozorenja, a da 4. juna škole ne rade.

 

– Tražimo da u odeljenjima bude najviše po 25 učenika, uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja i da se do 2020. godine odloži prelazak na nov sistem finansiranja po učeniku. Pozivamo ministra prosvete da prihvati predloge sindikata i time izbegne velike probleme koji bi mogli nastati u septembru – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Dragan Matijević, predsednik Unije.

On je upozorio da će zbog loše demografske situacije ove godine biti 7.000 manje đaka u prvom razredu srednje škole, što će dovesti do ukidanja više od 200 odeljenja, dok će oko 500 nastavnika ostati bez časova.

Protest zbog ukidanja odeljenja juče je održao Forum srednjih stručnih škola Beograda (FSSŠB) u parku Manjež, preko puta Ministarstva prosvete i nauke. Oni traže da u odeljenjima bude po 20 učenika, da vlada obezbedi socijalni program za prosvetare koji će ostati bez posla i da Ministarstvo prosvete obrazloži po kojim kriterijumima je sačinilo plan ukidanja odeljenja. Mirjana Čvorović iz FSSŠB rekla je da će zbog smanjenja broja osmaka samo u Beogradu biti ukinuto 60 odeljenja u srednjim stručnim školama, zbog čega će 150 nastavnika biti tehnološki višak. Svoje zahteve Forum je predao Ministarstvu prosvete, Vladi i Školskoj upravi Beograd.

Protestu pod nazivom „Odeljenja se ne brišu gumicom“ prisustvovali su i drugi beogradski sindikati prosvetnih radnika, koji su ukazali na loš materijalni položaj zaposlenih u školama. Slobodan Brajković, iz Sindikata obrazovanja Beograda, zatražio je da se zakonom omogući lokalnim samoupravama da izdvajaju novac za plate zaposlenih u prosveti. On je podsetio da je Sindikat radnika u prosveti Srbije doneo odluku o sedmodnevnoj obustavi rada od 2. septembra, ako u međuvremenu ne bude postignut sporazum sa vladom o korekciji koeficijenata.

S druge strane, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović tvrdi da „sindikati kucaju na otvorena vrata“. On je za Danas rekao da je Ministarstvo prosvete već pokrenulo razgovor sa Ministarstvom finansija o donošenju nove uredbe o koeficijentima, nezavisno od zahteva sindikata i da bi to pitanje trebalo da bude rešeno do 1. septembra, kako bi primena novih rešenja mogla da počne od 1. januara naredne godine.

Upitan da li prosvetari imaju razloga za zabrinutost zbog smanjenja broja učenika, Obradović je odgovorio da „razloga za brigu ima država“.

– Ove godine je 7.000 dece manje koja upisuju srednju školu, što automatski znači da će biti nekoliko stotina odeljenja manje, ne zato što to želi Ministarstvo prosvete, već zato što je to naša stvarnost. Prilikom planiranja upisa u srednje škole vodili smo računa o demografskim posledicama, uzimali smo u obzir rezultate prošlogodišnjeg upisa, održali smo niz sastanaka sa načelnicima školskih uprava i pokušali maksimalno da izađemo u susret školama – kaže Obradović.

On je rekao da među tim zahtevima ima opravdanih, ali i nelogičnih.

– Iza pojedinih zahteva se pojavljuje želja da nastavnici ne ostanu bez punog fonda časova i to možemo da razumemo, ali život pokazuje da nema dovoljno dece da bi svi nastavnici imali punu normu. Ovde nije reč o tome da će neko ostati bez posla nego će posledica smanjenja broja dece biti to što će neki nastavnici ostati bez dela časova. Svuda gde bude bilo dece izaći ćemo u susret školama – rekao je Obradović.

On je ukazao da broj učenika konstantno opada i da je trenutno u srednjim školama prosek po odeljenju 23,4 učenika, a 20 u osnovnim školama.

Top