Home >> Синдикат >> „Данас“: Договор или штрајк 1. септембра

Sindikat radnika u prosveti Srbije traži korekciju koeficijenata

 

Dogovor ili štrajk 1. septembra

 

 

AUTOR: V. A.

Beograd – Sindikat radnika u prosveti Srbije stupiće 1. septembra u generalni štrajk, ako do tada ne bude postignut dogovor sa Vladom Srbije o korekciji koeficijenata. SRPS najavljuje sedmodnevnu potpunu obustavu nastave u školama. 

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković očekuje da koeficijenti budu korigovani sukcesivno i da bi prvo povećanje trebalo da bude ove ili naredne godine. On je upozorio da je trenutno odnos najviše i najniže zarade u obrazovanju dva prema jedan, te da bi korekcijom koeficijenata taj odnos trebalo da bude tri prema jedan. Brajković je rekao da su plate zaposlenima u osnovnim i srednjim školama od 2006. godine pale za 54 odsto. Trenutno je prosečna plata u obrazovanju niža od republičkog proseka, iako je u prosveti 80 odsto zaposlenih sa visokom stručnom spremom.

Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, kaže da je najveći problem to što država ne želi da izdvaja više novca za obrazovanje.

– Profesori sada imaju manju platu od republičkog proseka, dok im je pre sedam godina plata bila 30 odsto veća od tog proseka – rekao je Sokić.

Članovi SRPS su nezadovoljni i predloženim izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, o kojima bi Vlada Srbije trebalo da raspravlja u četvrtak. Generalni sekretar SRPS Zdravko Kovač je kazao da je Ministarstvo prosvete prihvatilo samo nekoliko predloga sindikata i zamerio prosvetnoj vlasti što nije htela da im dostavi konačni predlog izmena zakona, iako su im to obećali. Brajković je podsetio da je SRPS tražio da se broj učenika u odeljenju smanji na 25, da se sistem finansiranja po učeniku odloži do 2020. godine, kao i da isplata jubilarnih nagrada bude obaveza Ministarstva finansija.

– Predlog da zaposleni sa 40 godina staža mora da ode u penziju diskriminiše one koji su bili dobri studenti i koji su fakultet završili na vreme – ocenio je Brajković.

One Comment

  1. Gaga каже:

    Plata profesora u Hrvatskoj je oko 1000 evra, pa vi vidite koji smo mi slepci.

Top