Home >> Друштво >> Данак у дипломи: ЕУ за образовање у Србији издваја 27,4 милиона евра

  • Коментари су искључени на Данак у дипломи: ЕУ за образовање у Србији издваја 27,4 милиона евра
Данак у дипломи: ЕУ за образовање у Србији издваја 27,4 милиона евра

Коментар ФБГ: Да ли стварно ико разуман и непоткупљен мисли да нас ЕУ толико воли да би нам давала бесповратна средства, како би „омогућила младима да добију образовање које се поклапа са потребама тржишта и тако остану и пронађу посао у земљи“? Циљ свих „донација“ из ЕУ је управо супротан: усмерити наше школоване људе у ЕУ, како би се задовољиле потребе њихове привреде, а наша уназадила!


Јоксимовић: Жеља и Србије и ЕУ да се зауставе економске миграције и одлив младих људи из земље

Европска унија издвојила је данас 27,4 милиона евра бесповратних средстава за подршку реформи образовног система у Србији.

Споразум о подршци ЕУ образовном систему Србије данас у Бриселу су потписали директорка за Западни Балкана у Генералном директоријату Европске комисије Геновева Руиз Калевера и помоћник министра за евроинтеграције Бранко Будимир, у присуству министарке Јадранке Јоксимовић и комесара за преговоре о проширењу Јоханеса Хана.

У питању је први споразум ЕУ овакве врсте са неком од земаља Западног Балкана.

„Српска деца заслужују исте могућности као и деца у ЕУ. Зато је подршка у области образовања важан део наше агенде проширења. То је инвестиција у нашу заједничку будућност, јер Србија припада европској породици”, поручио је приликом потписивања комесар Хан.

Добијени новац ће бити намењена усклађивању образовног система у Србији са потребама тржишта рада, унапредиће се стручност наставног особља и помоћи образовању најрањивијих мањинских заједница у земљи.

Европски комесар за преговоре о проширењу каже да ће око 40.000 наставника у Србији бити тренирано у складу са новим модерним програмима, што ће студентима обезбедити висококвалитетна предавања.

Истовремено 4.000 наставника који предају на језицима мањина добиће специјалне тренинге, а посебни уџбеници на мањинским језицима биће штампани.

Посебна пажња биће усмерена на потребе и подршку у образовању ромске деце од којих ће њих 7.000 добити и школарине.

Комесар Хан је нагласио да ће новац бити употребљен за унапређење законског и и институционалног оквира образовног система у Србији, што ће омогићити младима да добију образовање које се поклапа са потребама тржишта и тако да остану и пронађу посао у земљи.

„Овај споразум осликава одлучност и могућност Србије да унапреди свој образовни систем, али и одговорност ЕУ према грађаним Србије, посебно младима”, закључио је Хан.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић нагласила је данас у Бриселу да нема развоја без доброг образовања и да укупан економски и друштвени напредак једне државе зависи од добро образованих људи и образовног система који је повезан са тржиштем рада.

Јоксимовић је, после потписивања споразума о подршци ЕУ образовном систему Србије, поручила да је жеља и Србије и ЕУ да се зауставе економске миграције и одлив младих људи из земље што је, према њеним речима, последица ситуације где Србија школује превише одређених образовних профила који потом не могу да нађу посао на тржишту рада у Србији.

„Ми смо 27,5 милиона евра добили за програме који ће помоћи наставном кадру да наставне програме и планове прилагоде потребама тржишта рада, да имамо квалитетно и релевантно образовање, што је у складу са нашом Стратегијом образовања до 2020 године”, истакла је министарка.

Јоксимовић је нагласила да новац добијен од ЕУ иде у прави сектор, што показује да су ЕУ и Србија прави партнери на путу развоја наше државе.

„Мислим да је јасно да наши млади људи желе више образовања, више могућности да путују, могућности да нађу посао. Ми морамо да младима дамо нову шансу. А права шанса иде кроз праведно, свеобухватно и ефикасно образовање”, закључила је Јоксимовић после потписивања споразума о подршци ЕУ образовном систему Србије.

(Танјуг/Политика)

Top