Home >> Друштво,Образовање,Синдикат >> Ниш: Да ли се гимназијама враћају одељења

  • Форум
  • Коментари су искључени на Ниш: Да ли се гимназијама враћају одељења
„Слободна зона:
Аутор: Марко Ранђеловић
            Детаљи
Категорија: Образовање
Објављено недеља, 02 јун 2013 08:51
Аутор Legolas

Још увек се чека Допуна конкурса за упис у средње школе којом би могло бити враћено по једно одељење гимназијама. Приговори на Конкурс, који предвиђа смањење по једног одељења у нишким гимназијама, достављени су Школској управи пре две недеље. Коначну одлуку о Допуни конкурса донеће министар Жарко Обрадовић.

 

Начелник школске управе Ниш, Живомир Јовановић, још увек нема сазнања када ће званично бити саопштена одлука о Допуни Конкурса за упис у средње школе. Конкурсом је предвиђено смањење по једног одељења у појединим школама међу којима су и три нишке гимназије, а оћекивања су да ће се Допуном, гимназијама вратити одељења.

Јовановић је објаснио да та процедура може да потраје и да зависи од броја дописа који су пристигли из свих школских управа на нивоу Србије.

Јовановић је поновио да има више проблема са којима се у Министарству суочавају када је реч о смањењу броја одељења.

„Код нас је план уписа био врло нереалан, јер ми у три округа имамо 5.192 ученика а тражена су 6.343 места. Ми ћемо тај ниво наредне године подићи на исти ниво из претходне године. Јесте стратегија донета, али треба разматрати како ће се та стратегија примењивати. По њој ће одељења имати 22-25 ученика. Тако би се пребродио проблем и да број одељења остане на истом броју“, рекао је између осталог Јовановић.

Он каже да је проблем и то што Ниш има велики број средњих школа, а генерално је ђака све мање, те се то ове године највише одразило управо на Ниш.

„У средњим стручним школама смо већ остали без 22 одељења. Школска управа не одлучује о формирању одељења за наредну школску годину. Гимназије до сада нису смањивале број одељења, пошто је број ђака увек био на приближном нивоу. У основним и средњим школама остали смо без 152 одељења током задње 4 године“, рекао је начелник Школске управе Ниш.

 

Професори предали приговор на Конкурс пре две недеље, одговора још увек нема

 

Јовановић каже да за сада нема сазнања да ли ће Допуном бити враћено по једно одељење у три нишке гимназије и није могао да прецизира када ће званично бити објављена Допуна конкурса, али је рекао да је свакако треба очекивати наредних дана.

Конкурсом за упис у средње школе гимназијама „Стеван Сремац“, „Бора Станковић“ и „9. мај“ укида се по једно одељење, док је једино у Гимназији „Светозар Марковић“ број одељења непромењен.

Запослени у три нишке гимназије недавно су протестовали испред Школске управе, а затим и предали Приговор на Конкурс како би надлежни заједно са Републичком уписном комисијом преиспитали одлуку о смањењу броја одељења.

City radio

Top