Home >> Друштво >> ДА ЛИ ПАРТИЈСКИ ДИРЕКТОРИ МОГУ ДА РАДЕ ШТА ХОЋЕ?

Инфо СОС:

Директор ОШ Старина Новак у Београду, после избора прошле године, је чврсто решио да се обрачуна са свима који га безпоговора не слушају а посебно са онима који су се усудили да му буду противкандидати на конкурсу за директора и то још имали дупло више гласова подршке наставничког већа. Очигледно ресорном министарству таква понашања не сметају и сматрају да је све у складу са законом а да је ШО радио незаконито што се усудио да разреши њиховог директора и поново га вратио да настави тамо где је стао.

Зато наводимо хронолошки догађаје а ви просудите сами:

15.06.2011. на иницијативу више од 1/3 запослених директор одбија да сазове седницу НВ, одузимајући притом реч свима који су покушали да кажу нешто о томе

12.9.2011. покреће дисц. поступак против Миладина Ликића за тежу повреду радних обавеза због обмањивања родитеља, злоупотребе службених просторија и довођења у заблуду колега. За ове наводе, а без иједног доказа кажњава га новчано 4×25% од плате. Због ове казне покренут је судски поступак у којем су већ изведени докази који потврђују незаконитост донетог решења.

21.10.2011. не усваја се дневни ред НВ из протеста због одбијања директора да у дневни ред убаци расправљање о раду чланова ШО из редова запослених, а директор из револта заказује наставак седнице НВ за суботу 22.10.2011.  (субота 17.00). Наставак седнице одржао је без кворума, при чему је, ради лажирања постојања кворума, фалсификован потпис Р. К.

Недуго затим, на једној од седница ШО предлаже измене статута и пословника о раду НВ којима се забрањује било каква полемика са директором, где је дневни ред само онај који он предложи, санкционише се све што директору није по вољи…

У октобру 2011. кажњен је Радослав Краљевић због одсуства са посла у трајању од једног дана, иако га је мењао Игор Живановић. Селективно је кажњен, иако се замене практикују често међу колегама.

25.11.2011. је неосновано покренут дисц. поступак и суспендован Игор Живановић због наводног насиља над колегама од чега је касније поступак обустављен, али 16.12.2011. проширен је дисц. поступак  због психолошког  малтретирања ученица и 26.12.2011. му је забрањено кретање кроз школу и онемогућено му је да из школе узме своје личне ствари. Одлуку о забрани спроводило је обезбеђење школе. Поред наведеног, Игору Живановићу није омогућено да користи права као и остали запослени, а његови напори да укаже на проблем директор је игнорисао.

У марту 2012. године директор решењем појачава надзор над ученицима 8. разреда и одељенским старешинама (међу којима је и Миладин Ликић), са налогом да се на сваких недељу  дана писмено директор обавести шта деца раде у школи и ван школе.

18.5.2012. директор наводно доноси првостепено решење да је Игор Живановић извршио повреду забране насиља, злостављања и занемаривања, а без извођења доказа. Дисциплински поступак је био прекинут ради саслушања сведока и истинитости  појединих изјава, али и поред тога што није више настављен, директор доноси решење зато што је истицао рок застарелости за вођење дисциплинског поступка.

После жалбе Игора Живановића ШО на решење директора, 13.6.2012. се не спроводи другостепени поступак против Игора Живановића и не доноси се никаква одлука, чиме се потврђује првостепена одлука директора школе.

17.7.2012. покреће дисц. Поступак против Миладина Ликића због пријаве родитеља о наводној злоупотреби часа географије у сврхе промоције програма Сремуш, а која је иницирана слабијом оценом ученика чија се мајка жалила директору школе.

13.8.2012. са заостатком од 2 месеца, Игор Живановић добија решење о престанку радног односа које важи од 13.06.2012.

21.8..2012. проширује дисц. поступак против Миладина Ликића за тежу повреду радне обавезе због несавесног вођења педагошке документације.

20.8.2012.покреће дисц. Поступак против Соње Иванчевић због вођења деце на такмичење из енглеског језика на којем су ученици освојили 1. место

21.8.2012. директор води поступак против Миладина Ликића

23.8.2012. директор шаље министарству просвете захтев за одузимање лиценце Игору Живановићу, а на упражњено место прима наставника ф.в. који није технолошки вишак, а мимо закона. У захтеву не наводи да је против решења о престанку радног односа води судски поступак пред И основним судом у Београду

13.9.2012. ШО доноси решење о разрешењу директора школе због низа незаконитих радњи, примања у радни однос људи који нису технолошки вишкови, неизвршавања налога ШО, преформулисања одлука ШО приликом инспекцијског надзора просв. инспектора.

Међутим то све није било довољно и 27.9.2012. министар просвете Жарко Обрадовић ставља ван снаге решење ШО и враћа већ разрешеног директора, без икаквог образложења (једино могуће образложење може бити земљачка, партијска или кумовска припадност), који наставља да се свети остатку колектива који нису на његовој страни.

Одмах после тога охрабрени директор, који и онако мисли да може да ради шта хоће,2.10.2012. Миладину Ликићу председнику синдиката који је у Синдикату образовања Србије,доноси решење о престанку радног односа и поред тога што му није дозволио да има браниоца у току дисциплинске расправе и на тај начин му ускратио законско право на одбрану, и што нису изведени докази којим би се доказале неиститости због којих је поступак покренут.

 

Наставиће се …

4Comments

 1. inspektor каже:

  Izgleda da je ministar vratio sve dugove gosn.Pavloviću. Ovakvu sreću ni zaštitu, na žalost nije imala direktorka grafičke koju je šo nezakonito smenio jer nije htela da potpisuje protivzakonitu dokumentaciju. Linč protiv nje organizovala je Pavlovićeva predsednica sindikata u školi. Ministar je razrešio šo zbog nezakonitog rada, postavio “ bajagi“ novi šo u istom sastavu, razrešio direktorku jer nije“ obezbedila da razredni starešina vodi urednu pedagošku evidenciju“, i onda umesto nje imenovao istog razrednog zbog čijeg je nerada formalno razrešio direktorku. Profesor pred penzijom,bez licence s dobrim geografskim poreklom i sad je na mestu direktora.Direktorka očigledno nije bila drug član. I suviše je ozbiljno radila svoj posao. Uglavnom, Žare mirno spava…

 2. гром каже:

  Јахаће нас онолико колико им дамо.
  И не заборавимо:“Коњима и није важно да први стигну на циљ! То је важно само онима који их јашу!’

 3. Tamara S. каже:

  Zbog ovakvih direktora svi zaposleni u skolama treba odmah da obustave nastavu sa jednim jedinim zahtevom da se doticni direktor za sva vremena ukloni iz sistema obrazovanja.

Top