Home >> Синдикат,Штрајк >> Да ли ће Петар и Диске и трећи пут морати да штрајкују глађу да би се изборили за своја права?

  • Форум
  • Коментари су искључени на Да ли ће Петар и Диске и трећи пут морати да штрајкују глађу да би се изборили за своја права?
Да ли ће Петар и Диске и трећи пут морати да штрајкују глађу да би се изборили за своја права?

Наставља се ход по мукама двојице професора:

Министарство просвете Дисићу и Благојевићу обећало посао, али је питање да ли ће га они и добити 

Министар просвете потписао решења којим професорима враћа лиценце за рад, а помоћник Лазаревић обећао професорима посао. Ипак, то не значи да је агонија двојице професора завршена.

diskeБило је потребно да прође осам дана од разговора министра просвете са представницима Форума београдских гимназија, да Министарство просвете професорима Петру Благојевићу и Живадину Дисићу из Ниша  поништи решења о одузетим лиценцама, која су издата 2014. И 2015. године.

У међувремену, два професора су по други пут морала да прибегну штрајку глађу испред Министарства просвете – крајњем средству протеста против безакоња и самовоље својих директора школа, као и против неспособности и неспремности Министарства просвете да разреши ове случајеве. Штрајк су започели прошле суботе, а прекинули у четвртак, пошто им је помоћник министра просвете Богољуб Лазаревић обећао посао у две школе.

Док се колеге, по налогу министарства, управо у овом тренутку обраћају школама у које су упућени, ФБГ сматра да ово никако не значи да је овај случај завршен, нити да је решење повољно по штрајкаче. Наиме, њима је понуђен уговор о раду само на одређено време, иако су они, пре одузимања лиценци и пре добијања отказа, имали уговоре на неодређено време, односно били стално запослени.

diske resenjeПоред тога, ФБГ стрепи од тога како ће реаговати директори школа у које су професори упућени на рад, јер су они (по закону) једино овлашћени да склапају уговоре о раду и не морају да слушају налоге министарства.

Petar resenje

У прилог томе говоре јутрошње вести из Крагујевца и Ниша (од пре сат времена):

Директорка Основне школе Светозар Марковић у Лапову (Школска управа Крагујевац) Славица Томић одбила да врати на посао Петра Благојевића, уз коментар: „Ја сам министарству просвете рекла да немам основ да те примим, нека ми да министар написмено“. При томе, она се није ни осврнула на решење у коме се Благојевићу враћа лиценца, чиме је отклоњен разлог за отказ који је она потписала Благојевићу.

У случају Дисића, директор једне гимназије у Нишу јутрос је рекао да на Дисићевом месту већ ради други колега и да не може да га прими на посао.

(ФБГ)

Top