Home >> Екскурзије >> Чија је одговорност?

Чија је одговорност?

Постало је уобичајено да сваки распуст доноси неку нову аферу када је реч о путовањима ученика у приватној режији наставника. Након афере „Амстердам“ из Министарства просвете, науке и технолошког развоја стигао  нам је нови Правилник о екскурзијама, а надлежни су истовремено најавили пооштравање услова за студијска путовања. Упркос свему, јуче нас је задесила нова афера, овога пута у популарном шпанском летовалишту Љорет Де Мар, где су  ученици Девете београдске гимназије и других гимназија, чија се имена не спомињу у медијима, остали без смештаја.

Упркос најавама Министарства просвете да ће реализација студијских путовања бити строго уређена, те да ће школе морати да добију одобрење надлежних школских управа за реализацију истих, након што су ученици Девете београдске гимназије остали без смештаја стиче се утисак да одговорни перу руке, а представници туристичке агенције се не оглашавају. У таквој ситуацији, након прилично контрадикторног саопштења Министарства просвете, где се у једној реченици и школа и министарство ограђују од путовања јер је реч о приватном аранжману, закључујемо да ће једино наставник који је водио ученике сносити одговорност за овај немили догађај с обзиром да ће против њега бити покренут дисциплински поступак упркос ставу да је аранжман био у приватној режији. 

Извор: Блиц

Летовање у Шпанији током којег су ученици Девете гимназије из Београда и још неких београдских школа имали проблем са смештајем, организовала је самостално професорка историје у Деветој гимназији Снежана Мартић, тврди Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Како се наводи у саопштењу, школа и Министарство не могу преузети никакву одговорност за летовање ученика, јер је путовање организовала професорка у сопственој режији, без икаквог учешћа школе и сагласности Министарства, и додаје да ће против професорке бити покренут дисциплински поступак у школи.

– Наша школа није организатор путовања нити имамо информацију да су професори наше школе одвели децу на летовање – рекао је за Новости” директор Девете гимназије Дејан Јосиповић.

Он је додао и да се „екскурзије организују на јесен, те да тренутно школа не ради јер је у току распуст“.

Top