Home >> ПКУ,Синдикат >> Чија имена су на листама вишкова?

brajk

 

Велики проблеми у образовању:

 

Брајковић: Чија имена су на листама вишкова?

 

Данас је у Палати Федерације одржан састанак представника Министарства ПНТР, руководилаца свих школских управа и представника четири репрезентативна синдиката просвете.

Главне тема је била листа технолошких вишкова и потреба.

 

Корак уназад

 

Председник Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) Слободан Брајковић имао је низ замерки на рад Министарства. Он је оптужио МПНТР да објављене листе технолошких вишкова нису транспарентне, да су оне анонимне и да је ово „корак уназад“ у односу на листе из прошле године. С обзиром да на листама МПНТР нема имена и презимена запослених, отворена је могућност злоупотреба од стране директора школа, јер они сада могу на листе да ставе кога хоће, а посебно раднике који већ раде на одређено време и којима никако не би смело бити место на листама.

 

Право на транспарентност

 

Брајковић је рекао да нико не може раднику да забрани право да се његово име и презиме нађе на листи од које му зависи егзистенција. Поред овога, указао је и на проблем (до данас) необјављених листа потреба школа, на којима треба да се нађу сви часови који нису „покривени“ наставницима, како би могло да се врши преузимање из других школа.

 

Шуваков: „Идуће године…“

 

Занимљиво је било објашњење помоћника министра за високо образовање др Милована Шувакова на изнете примедбе. Он је одговорио „да је тачно да се касни и да су листе нетранспарентне, али следеће године ће бити на време“. Додао је и да је министар наредио да до 26. августа сви подаци о вишковима и потребама у просвети буду познати.

Овакво објашњење помоћника министра у најмању руку „не пије воду“, поготово када се зна да су синдикати, без обзира на годишње одморе,  током целог лета били спремни на све врсте рада и сарадње,  али је, авај, гарнитура Министарства ПНТР била на годишњем одмору, па ће „следеће године бити све на време“!

О последицама овакве врсте неодговорности челника МПНТР није потребан коментар.

3Comments

 1. goran каже:

  Zanima me sta je na kraju odluceno za sekretare osnovnih skola, po pitanju norme da li ce oni biti jedina kategorija, diskriminisanih na koje ce se primenjivati izmenjeni nezakoniti pravilnik o finansiranju!

 2. gabrijela каже:

  Jos u junu se znalo, posle sastanka kod nacelnika svih skolskih uprava, koliko je odeljenja i ucenika. Izvestaji o realizaciji plana upisa prosli su i skolske odbore.Kad se zna koliko je odeljenja zna se i potreban broj nastavnika. Svi casovi podeljeni su jos u junu. Vec tad se znalo i ko je visak bez casova i koji su casovi slobodni i kakve su potrebe. Da su odgovorni hteli, ili znali, jos tad su mogli imati presek stanja, bez obzira na rok 15.avgust. Stice se utisak da se tako namerno radi, pa ministar proziva direktore a ovi ministarstvo. Poznati odnos o ludom i zbunjenom na delu.

  • Dads каже:

   U pravu ste. Ono sto se vidi je ono sto su dir.poslali rikovodeci se praksom iz predh.godina. Isti princip iste „cake“….A koordinatori isti ljudi iz SU koji potpuno i onako poznaju situaciju.

Top