Home >> Образовање >> Четири гимназије добијају нови смер
Четири гимназије добијају нови смер

Иницијатива је потекла из нишке Гимназије „Бора Станковић“ чији је предлог прихваћен на Заједници гимназија Србије пре неколико година, а према најавама министра просвете Младена Шарчевића отварање специјализованих одељења од јесени се планира у четири гимназије у Србији.

Како је Данас писао, поред поменуте нишке, по једно одељење за ученике са посебним способностима за хемију и биологију имаће Пета гимназија у Београду, новосадска „Јован Јовановић Змај“ и Прва крагујевачка гимназија.

– Првобитна идеја, стара више од 10 година је била да се направи специјализовано одељење за ученике са посебним способностима за хемију, по угледу на информатичка одељења. После неколико година смо предложили да се тај смер прошири и да обухватимо и појачано учење биологије, како би ученици били припремљени за наставак студија на већем броју факултета, на којима се на пријемном полажу хемија и биологија. Предлог плана и програма је урађен уз консултације са професорима Медицинског и Хемијског факултета, а уважили смо и сугестије Завода за унапређивање образовања и васпитања. Тај прелиминарни предлог би могао да послужи као полазна основа за израду плана и програма, с тим што га треба модификовати, јер су у реформисане разреде гимназије убачени изборни програми – објашњава за Данас Љиљана Златановић, директорка Гимназије „Бора Станковић“ у Нишу.

Кључна разлика у односу са постојећи природно-математички смер је повећање броја часова хемије и биологије, који на недељном нивоу не би прелазили осам или девет часова. Према прелиминарном предлогу, ученици би, рецимо, у првом разреду имали пет часова хемије, а четири биологије на недељном нивоу, док сада на природном смеру имају по два, објашњава Златановић. Што се тиче фонда часова осталих предмета, они би пратио план других специјализованих одељења, попут математичких или информатичких.

Ипак, коначни предлог плана и програма за одељења за ученике са посебним способностима за хемију и биологију треба да уради Завод за унапређивање образовања и васпитања. У тој институцији речено је Данасу да још нису добили захтев Министарства просвете да ураде план и програм за овај специјализовани смер, тако да се у овом тренутку не зна ни како ће изгледати, нити шта ће се полагати на будућем пријемном испиту.

Извор: Данас

One Comment

  1. Tanja каже:

    Odustajem a imala sam komentar.

Top