Home >> Образовање,Синдикат,Часопис >> Часопис ФБГ 4: Укинимо укидање укидања

УКИНИМО УКИДАЊЕ УКИДАЊА

 

(ОТВОРЕНО ПИСМО ЗДРАВОМ РАЗУМУ)

 

Кад год просветни радници помисле да их ниједан потез Министарства просвете не може изненадити, грдно се преваре!

Ових дана нас је изненадила вест о укидању дневница за екскурзије, наставу у природи, излете…

Интересантно је да нас одавно не изненађују вести о тонама администрације којом просветни радници треба да се баве. На то смо огуглали. Не изненађује нас ни оснивање агенција за оснивање агенција у агенцијама при разним агенцијама у Министарству просвете. И на то навикосмо иако још ниједном нисмо видели резултате рада тих агенција, комисија, или како се већ називају.

Елем, између силних натурања ИОП-а, ЛППР-а и разних ШББКББ-а, појавило се и једно – укидање! Обрадовасмо се кад смо чули да се, најзад, нешто и укида! Али, не лези враже, укида се опет по глави просветних радника!

Али, да је само по глави просветних радника, ни пô јада. Онај ко је решио да укине дневнице, треба да зна следеће: од екскурзија, наставе у природи и излета не живе просветни радници. Од тога живе многи запослени у одмаралиштима и хотелима, живе куварице, спремачице, конобари, магационери, возачи, запослени у туристичким агенцијама…

Просветним радницима дневнице нису ,,додатни приход“, него тешко зарађен новац, зарађен на послу за који смо се школовали, за који смо стручни. У опис нашег посла спада и формирање одељењске заједнице, грађење међувршњачких односа, оспособљавање ученика за самосталност, за одржавање личне хигијене… Срамота је да запослени у Министарству не знају да се све ово учи на факултетима који школују просветни кадар. Психолози, педагози, дидактичари, методичари, написаше силне књиге о томе, а сада нам се каже: ,,Не морате ићи са ђацима на екскурзије, на наставу у природи, на излете, у бисокопе, позоришта…“ Тачно је. Не морамо.

По истој логици не морамо држати часове јер за тај посао исто добијамо неки новац. Укинимо и то. Јер, за неупућене: вршњачка дружења, екскурзије, настава у природи, излети… служе за развијање другарства, за спречавање насиља, за упознавање домовине, за боравак у природи, за развијање љубави према уметности…

Уместо да се нађе ефикаснији начин да се све то што лакше и квалитетније спроведе, добисмо укидање!

Укинимо просвету док је још време! Оставимо само Министарство и агенције при Министарству, и њима повећајмо дневнице за идеје о укидању.

Ја сам, ипак, за то да укинемо укидања!

Ивана Бошњак Бошњак,

председница ИО СПРВ Зрењанина

One Comment

  1. Александра каже:

    БРАВО ЗА ВАС!!!!!
    Просветни радници су омаловажени, дискредитовани, нападани, вређани, дискриминисани, мало плаћени….. СТАНИМО НА ПУТ НАСИЉУ НАД ПРОСВЕТНИМ РАДНИЦИМА У ОВОЈ ЈАДНОЈ ЗЕМЉИ СРБИЈИ!!!!

Top