Home >> Друштво,Образовање >> Бумбаширевић: О лажним дипломама

VLADIMIR-BUMBASIREVIC--0110_620x0

 

Бумбаширевић: Правилник о плагијатима на СаветуУБ

 

Предлози правилника о утврђивању лажних диплома ускоро би требало да се нађу на дневном реду Сената Универзитета у Београду, изјавио је ректор Владимир Бумбаширевић

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић изјавио је да би предлози правилника о утврђивању лажних диплома требало ускоро да се нађу на дневном реду Сената УБ.

Биће предложени правилници о докторским студијама, о поступку утврђивања плагирања, аут-плагирања, измишљања резултата и кривотворења, као и етички кодекс УБ тебало да се ускоро нађу на дневном реду седнице Сената УБ, рекао је Бумбаширевић за дневни лист Данас.

„Нацрти та три документа су прослеђени факултетима на изјашњавање. Било је доста примедби. На последњем састанку комисије за правилник о докторским студијама усаглашени су ставови и очекујем да ће тај документ бити на седници Сената Универзитета у априлу“, казао је Бумбаширевић.

Он је казао да о веродостојности доктората градоначелника Београда Синише Малог треба да се изјасни Веће научних области правно-економских наука, али да Веће није хтело да се изјашњава без јасне процедуре и пре него што буду донети правилници.

Бумбаширевић је оценио да је за квалитет доктората првенствено кључна одговорност ментора и комисије која процењује докторску дисертацију, али да су неопходни и контролни механизми.

Сенат УБ требало је крајем децембра да донесе правилнике о докторским студијама и о плагијатима, али је та тема, тада, одложена за крај јануара.

Синиша Мали је 2013. године одбранио докторску тезу под називом „Креирање вредности кроз процес реструктурирања и приватизације – теоријске концепције и искуства Србије“ на Факултету организационих наука (ФОН) у Београду.

На сајту Пешчаника 9. јула 2014. објављен је текст у којем се наводи да је 33 одсто или више текста докторског рада Синише Малог одбрањеног на ФОН-у плагирано.

Афера докторских плагијата у Србији отворена је у јуну прошле године након што су тројица научника из Србије који раде на британским универзитетима јавно оспорили веродостојност доктората актуелног министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, који је звање доктора наука стекао на Мегатренд универзитету.

У међувремену је оспорен и докторат председника општине Нови Београд Александра Шапића.

(Бета)

Top