Home >> Друштво,Образовање >> Бранислав Пецарски: Побуна разума

Просветна инспекција налаже уношење оцена само хемијском оловком плаве боје

(Нишавски управни округ)
Просветној инспекцији

Поштовани,
На седници Наставничког већа Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша, одржаној 13. 11.2012. године, упознат сам, као и остали чланови Већа, са обавезним начином уношења оцена у школски дневник и то искључиво хемијском оловком која пише плаво. Директор Школе, госпођа Олга Драгојловић, објаснила нам је да је уношење оцена црвеном, црном, па чак и зеленом бојом недопустиво. На моју молбу да ми се објасни којим је то законом регулисано, и да ли је обавезна боја ултрамарин плаво или могу и нијансе париско плавог, кобалт плавог или неке друге, упутила ме је на Просветну инспекцију од које је добила ову примедбу о боји мастила, па вам се зато и обраћам. Признајем да сам у досадашњем раду приликом уношења оцена најчешће користио различите фломастере који пишу црно и то дебљине 0,4-0,5 мм, понекад љубичасто а у пар наврата и тамно зелено ( без икаквих задњих намера или, не дај Боже, религијских разлога), трудећи се да набављам квалитетне фломастере ( „Штедлер“, „Шван“ …) само из жеље да оцене буду унете педантније и прецизније. Иначе се не могу похвалити баш лепим рукописом, а хемијске оловке на нашем тржишту често умеју да се размрљаве или да из чиста мира престану да пишу, па ми је употреба танкопишућих фломастера важна из практично-естетских разлога. Дубоко се извињавам ако сам на овај начин повредио неки , мени непознат, закон или правилник о раду у просвети ( иако непознавање закона не ослобађа прекршиоца од одговорности), и само се надам да тиме нисам нанео непоправљиву штету генерацијама којима сам предавао. Ценећи вашу бригу о квалитетном и правилном раду у школама, понизно вас молим да ми, ако је то икако могуће ( у смислу да не тражим превише), објасните :
– Смисао оваквог закона ( или правилника)
– Могу ли и даље да користим фломастере који пишу танко или то мора да буде хемијска оловка ( у случају обавезне хемијске мора ли да буде обична или могу и оне са куглицом на врху)
– Ако је обавеза мастило плаве боје, које су нијансе допуштене или постоји нека предвиђена, одређена законом
Унапред захвалан на евентуалном тумачењу мојих недоумица, уз дубоко поштовање и поздрав.

Ниш, 14.11. 2012. године Бранислав Пецарски, професор математике у Гимназији „Светозар Марковић“ Ниш

6Comments

 1. Oneya каже:

  Alal vera profesore Pecarski!

 2. Doca каже:

  Svaka čast, gospodine Pecarski.

  @Драган

  možete li zamisliti kvalitet hemijskih olovki koje škole budu nabavljale, i to, u uslovima u kojima je šta-kanap tehnika najrasprostranjenija i opšteprihvaćena, gde su olovke koje su najjeftinije(polazim od oborive pretpostavke da će braća Kinezi da budu glavni snabdevači pomenutim priborom, zbog „konkurentne“ cene, a jok štedler nedajBože)takve da se na pola pisanja prekine linija, sama od sebe.

 3. Jana каже:

  Pitam se dokle ce da nas ponizavaju, kao da vec nisu dovoljno?!
  Recite mi da je ovo neka sprdnja, molim vas.

 4. Драган каже:

  Школа је дужна да опреми запослене оловкама, свескама и другим прибором неопходним за рад. Евиденцију оцена можете водити и у свесци, тако да имате увид у датум уписа и карактер оцене.
  Ја немам намеру да купујем оловке, свеске и уџбенике намењене за рад у школи, а ни да плаћам стручне семинаре из свог џепа. Ако има пара за санирање губитака фудбалских клубова, биће и за те ситнице.

 5. Dragan каже:

  Bravo kolega Pecarski,

  U potpunosti se slazem sa Vama i Vasim donekle ironicnim pismom prosvetnoj inspekciji.I sam koristim hemijsku olovku koja pise crnim da bih uneo ocene sa kontrolne vezbe,a plavom hemijskom ocene sa usmenog. To sve staresine u cijim odeljenjima predajem znaju, tako da kada im dodju roditelji ucenika, znaju tacno da im kazu koja je ocena iz usmenog dela, a koja sa kontrolne vezbe. Da li zaista postoji Pravilnik i o ovoj materiji ili je to samo neciji plod maste?

Top