Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Брајковић: Штрајк, све док не потпишемо Колективни уговор

 

Танјуг:

 

Штрајк у школама се наставља

 

Штрајк просветара у школама се наставља и даље све док не буде потписан посебан колективни уговор, рекао је Танјугу председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић.Брајковић је нагласио да ће представници четири репрезентативна синдиката, који су у штрајку, данас имати састанак са осталим члановима радне групе за израду посебног колективног уговора.

„Штрајк и даље настављамо и нећемо га обустављати све док не потпишемо колективни уговор и онда ћемо га вероватно замрзнути док закон о основама система васпитања и образовања не уђе у скупштинску процедуру“, нагласио је Брајковић. Он је прецизирао да су у радној групи осим представника синдиката и представници четири министарства и то просвете, рада, финансија, као и министарства за државну управу и локалну самоуправу.

„Све одредбе колективног уговора већ су усклађени са три министарства, остало је да се ускладе са Министарством финансија. То се односи на јубиларне награде, прековремени рад, отпремнине“, рекао је Брајковић.Он је додао да су та права просветни радници имали у претходном посебном колективном уговору и да неће дозволити да им се та права одузму.

Часови на тридесет минута, према речима Брајковић, скраћени су и данас у 1.082 школе, школска година овим штрајком, како тврди, није угрожена јер ће све методске јединице бити обрађене, једино што ће недостајати је можда утврђивање и обнављање градива.

5Comments

 1. Prometej каже:

  Čekajte, taj PKU samo potvrdjuje ono što piše u zakonu i imaju ga sve javne službe i isto dobijaju otpremnine, jubilarne nagrade. To znači da smo štrajkovali kako bismo zadržali sve tačke iz starog PKU-a, a plata ode dole. Šta je sa naknadom za prevoz, da li ce se nešto menjati, da li ćemo, kao i sve ostale službe, moći da dobijamo novac, umesto ucene bus plusom?
  Da ne ispadne da smo klali vola zbog kilo mesa!

 2. ucitelj каже:

  a o smanjenju plate niko ne prica a o platnim razredima niko ne prica sramota sramota sta rade sindikati

 3. Vladan Božović каже:

  Ovo je novost. Štrajk će biti gotov ako se potpiše novi kolektivan ugovor, koji i bez štrajka treba da se potpiše…….zanimljivo.
  Sokiću, mislim da ti je vreme da menjaš tabor.

  • Vladan Božović каже:

   Što je najinteresantnije Brajković je (citiram) додао да су та права просветни радници имали у претходном посебном колективном уговору и да неће дозволити да им се та права одузму.
   Ako se ne donese novi kolektivni ugovor važi stari, tako da su Brajkovićeve reči potpuno bespredmetne i besmislene, treba ga pitati zašto uopšte štrajkuje.

  • admin каже:

   Колега Владане, нисте у праву. Постојећи ПКУ нам истиче крајем јануара 2015, у сваком случају! Ако не потпишемо нови, остајемо без уговора!! А то је тек катастрофа. Значи, овај штрајк је великим делом и због потписивања следећег уговора јер министарства нису ни имала намеру да га потпишу за следећи период. А то значи много лошег, између осталог би пале и листе вишкова! Поздрав!

Top