Home >> Друштво >> Бошњачки надзор над избором језика

Бошњачки надзор над избором језика

Прикривени притисак на родитеље првака у Новом Пазару. Контролори БНВ биће присутни при изјашњавању за српски или босански

РОДИТЕЉИ будућих првака у Новом Пазару, док буду попуњавали упитник о томе да ли ће њихова деца да уче на српском или босанском, „над главом“ ће имати контролора из Босанског националног већа (БНВ). Одлуком БНВ, локалних власти у Новом Пазару и појединих директора школа, без договора и сагласности Министарства просвете и школске управе, одлучили су да формирају комисије чији ће чланови присуствовати изјашњавању родитеља о језику на којем ће дете да учи.

Допис су послали свим основним школама, а од директора траже да им дају термине уписа, како би знали када да дођу.

– У нашој школи је упис готово завршен. Имамо 120 пријављених, од којих се 17 или 18 изјаснило за наставу на босанском. БНВ је очигледно незадовољан тиме и не би ме изненадило да опет поднесу кривичну пријаву против мене. То су већ радили – каже за „Новости“ Един Дугопољац, директор ОШ „Стефан Немања“ у Новом Пазару.

– Они немају никаква права да се мешају у упис ученика. То је посао школе, а ми смо радници Министарства просвете и радимо према његовим правилима. Свака инспекција је добродошла, јер смо упис обавили према закону. БНВ треба да размисли зашто су толико лоше написали уџбенике на босанском, те им је 50 одбијено, а не да се меша у посао школе.

Родитељи будућих првака нове методе тумаче као отворени притисак.

– Плашим се да ће правити некакве спискове подобних и неподобних, а осим тога, можда ће нас и уцењивати да се изјаснимо за босански, чак иако то не желимо – каже отац предшколца из Новог Пазара. – Они овакву одлуку тумаче као обезбеђивање приватности и дискреције родитељима при изјашњавању, а то је све само не дискреција.

ПАД ИНТЕРЕСОВАЊА

ОТКАД је уведен босански језик у наставу, пре четири године, часове на њему похађа између 1.300 и 1.750 ученика сваког разреда. У новопазарским школама кажу да се бележи пад интересовања за мањинску наставу, па формирање комисија тумаче као начин да се број ђака повећа.

И заиста, после састанка од 31. марта, на којем је одлука донета, представници БНВ и Града Новог Пазара, на заједничкој конференцији за новинаре, саопштили су да је таква одлука донета у циљу приватности родитеља при доношењу одлуке. Улфета Демчовић, чланица градског већа задужена за образовање, рекла је да су све школе добиле упутство да обезбеде посебну просторију у којој ће се родитељи изјашњавати. А за то време, с њим ће у просторији бити присутан представник БНВ и неко из трочлане комисије која је одређена за упис ученика у први разред.

– Ово не можемо тумачити никако другачије него као отворени притисак на родитеље да се у што већем броју изјасне за наставу на мањинском језику – каже директор једне новопазарске школе. – Школама су надређени школска управа и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, тако да можемо да примењујемо само одлуке за које имамо њихову сагласност. Засад немамо информацију како да поступимо, тако да и децу уписујемо онако како налаже закон: док су деца на разговору код педагога, родитељ добије упитник у којем треба да се изјасни за језик на коме ће дете учити.

Координатор Школске управе у Краљеву Миљојко Луковић каже да је добио информацију од директора новопазарских школа, који је даље проследио Министарству просвете и очекује да се министар изјасни до петка, када долази у Нови Пазар.

(Новости)

Top