Home >> Друштво,Синдикат,Часопис >> „БЛИЦ“: Псовке и говор мржње

Sramota: Psovke i govor mržnje prema homoseksualcima u časopisu za gimnazije

L. Gedošević | 07. 10. 2013. – 06:39h | Komentara: 219

Psovke i govor mržnje prema homoseksualcima objavljeni su u časopisu Foruma beogradskih gimnazija u intervjuu Bore Đorđevića, pevača “Riblje čorbe”.

Iako okuplja profesore gimnazija u prestonici čiji je posao i da đake uče toleranciji, Forum beogradskih gimnazija je objavio intervju gde se može pročitati sve suprotno. Muzičar navodi kako “pederi nisu prirodna stvar”, a povodom neizbacivanja đaka iz škole zbog neopravdanih kaže: “Pa koji k… onda uči”.

U Forumu kažu da “ne može svako da psuje, ali da u svakoj kulturi postoje oni koji su se za to izborili”.

– Naš časopis ide u celu Srbiju i do sada nije bilo reakcija na intervju. Kada je u pitanju odnos prema LGBT populaciji, slažem se da u društvu postoji problem, ali je pitanje gde bi trebalo da bude granica naše tolerancije. Iz teksta sam shvatio da je muzičar Bora Đorđević protiv Parade ponosa i da je ona nespojiva sa nečim što je korisno za obrazovanje – kaže Miodrag Sokić, predsednik Foruma, koji dodaje da najviše on odlučuje šta će izaći u časopisu.

Goran Miletić, član Organizacionog odbora Parade ponosa 2013, kaže da je govor mržnje tipičan za Boru Đorđevića i dodaje da tekst objavljen na sajtu Foruma pokazuje prosvetne radnike koji prednjače u negativnim stvarima, umesto u pozitivnim.
– Tako se huška na mržnju, a tamo gde ima mržnje, nema mesta toleranciji – kaže on.

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović protiv je ovakvih tekstova.

– Nije sporan ničiji privatan stav, ali mi se ipak čini da nije u redu objaviti tekst sa takvim kvalifikacijama na tom mestu – priča Ognjanović.

Top