Home >> Друштво >> Блиц панел: Како задржати младе у Србији

Блиц панел: Како задржати младе у Србији

У прес сали Медија центра у Београду  данас је одржан панел на тему како зауставити одлив младих из Србије. Организатор панела био је Ringier axel springer, а учествовали су: Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја, Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије у пензији, Снежана Лакићевић, саветник директора компаније НИС и Драган Варагић, предавач на ИТ Академији у оквиру Линк групе. Панелу је испред Форума београдских гимназија присуствовао председник Александар Марков

Већа плата и бољи системски услови живота, усавршавања и напредовања у каријери су најуспешнији лек за горући проблем са којим се сусрећу и много богатије државе у Европи од Србије – одлазак младих из земље, закључак је учесника панела.

Упркос оваквом закључку остали смо ускраћени за одговоре на бројна питања која су учесници и присутни намеравали да поставе министру, а који је због унапред планираних обавеза морао раније да напусти скуп.

Фото: Медија центар

Једно од питања које је представник Форума намеравао да постави односило се на евалуацију досадашњег тока реформе гимназија, као и на питање колико је министар упознат са организационим проблемима у гимназијама, а након увођења изборних програма и вежби из одређених предмета. Међутим, као што смо већ истакли, на ова питања нисмо могли добити одговоре. У закључку панела, представник Форума се осврнуо и на проблем масовног напуштања Србије и закључио да проблем не представља само одлазак младих, већ и одлазак људи средњих година, који су ушли у четврту или пету деценију живота. Имајући у виду да млади неретко одлазе у иностранство због усавршавања, у њиховом случају постоји бар теоретска могућност да се након завршеног школавања врате у земљу, док одлазак људи који су ушли у четврту или пету деценију живота обично значи одлазак целокупних породица са децом, која се потом адаптирају на услове живота у иностранству и губе везу са матицом. Осим тога, истакнут је и проблем забране запошљавања које је продужено до краја 2020. године.

Упркос опсежној опсервацији проблема напуштања земље, стиче се утисак да је након панела изостао одговор на кључно питање, а које подразумева које су то мере које држава намерава да предузме у циљу смањења негативног тренда, а да оне буду утемељене на реалној ситуацији у земљи и друштву.

Детаљан извештај са панела можете прочитати овде

Top