Home >> Образовање >> Безобрано скупе екскурзије за децу

  • Коментари су искључени на Безобрано скупе екскурзије за децу
Безобрано скупе екскурзије за децу

Школе деру родитеље за ђачке излете

Па превише је, све и да авионом одлете у Врњачку Бању, на шта то личи да толике цене буду за два дана, кажу незадовољни родитељи београдских ученика. За дводневне екскурзије или једнодневне излете за основце по Србији родитељи морају да издвоје баснословне износе који су неретко и петина просечне српске плате од 47.290 динара!

Наиме, родитељи у једној основној школи у Београду остали су шокирани када су сазнали да за дводневну екскурзију у Врњачку Бању за своју децу морају да плате чак 7.500 динара.

Гратис путовања

– У ту незамисливу цену укључен је један пун пансион, трошкови превоза, услуге водича и понеке улазнице! Па превише је, све и да авионом одлете тамо. На шта то личи да толике цене буду за дводневне екскурзије. А од тога деца највише времена проведу у аутобусу! Предвиђено је и да сваки родитељ плати 500 динара за дневницу наставника, а пошто су у питању два дана, тај износ скаче на 1.580 динара, пошто се плаћа и порез – револтирано каже Огњен М., родитељ једног од ученика.

Ипак, цене екскурзија и излета не дижу толико трошкови превоза или хотела, већ заправо „гратиси“ који су предвиђени правилником о екскурзијама и који морају бити урачунати у цену. Тако родитељи плаћају гратис путовање сваког десетог ученика из социјално угрожених категорија, али и путовања наставника, лекара и два возача!

Поред дводневних екскурзија, прескупи су и једнодневни или полудневни излети за београдске школарце, па тако за путовање до Авале, која је удаљена од Београда само двадесетак километара, родитељи београдских ученика морају да плате између 1.500 и 2.000 динара, у шта су урачунати превоз и ручак. Ништа боље не пролазе ни родитељи чије школе су се одлучиле на једнодневне излете на Опленац, који кошта 2.800 динара, Аранђеловац са сличном ценом од 2.850 динара или Таково од чак 3.500 динара.

Не зависи од наставника

Међутим, председник гранског синдиката просветних радника Србије Независност Томислав Живановић подсећа да је савет родитеља тај који бира екскурзије, а самим тим и цене.

– То не зависи од наставника, већ искључиво од људи који су у савету родитеља, а који бирају и туристичку агенцију и цену. Е сад, да ли неко од њих ту има неки интерес и да ли се то ради у договору са директорима школа, то је посебна прича и у то ми немамо увид. Сагласан сам да има мноштво примера када цене нису нормалне, а ни примерене с обзиром на квалитет и дестинацију на којој се реализује екскурзија – рекао је Живановић за Курир.

Безбедност деце
МУП КОНТРОЛИШЕ ВОЗАЧЕ И АУТОБУСЕ

И поред папрених цена екскурзија, често се дешавало да нам децу превозе неисправним аутобусима, па је чак било и случајева да је возач пијан. МУП је зато пооштрио контролу и возача и аутобуса пред сам пут, а уколико се уоче неправилности на возилима, пут се отказује.

Пракса је да директори школа најкасније 48 сати пре почетка екскурзије обавесте надлежну организациону јединицу МУП о превознику, месту и времену поласка, броју аутобуса, како би полиција могла да контролише аутобусе и возаче пре почетка вожње. Поред овог, постоји посебан правилник који јасно дефинише понашање деце и обавезе наставника на путовању.

Чињенице
ЦЕНЕ ЕКСКУРЗИЈА ИЗ БЕОГРАДА:

– Опленац 2.800
– Врњачка Бања 7.500
– Аранђеловац 2.850
– Авала 2.000

У ЦЕНУ АРАНЖМАНА УЛАЗИ:

– Трошкови за стручног вођу пута
– Надокнада за медицинску сестру, пратиоца
– Трошкови за једног васпитача на групу од 10 деце
– Надокнада за васпитача
– Трошкови организације путовања

(Курир)

Top