Home >> Друштво >> Бесплатна обука за 100.000 ИТ стручњака

  • Коментари су искључени на Бесплатна обука за 100.000 ИТ стручњака
Бесплатна обука за 100.000 ИТ стручњака

Одмах би могло да се запосли 1.500 информатичара

До 2020. године бесплатно ћемо едуковати 100.000 незапослених људи за обављање или покретање посла у ИТ сектору. Овим речима троје младих људи, окупљених око удружења „Стартит“, најављује могућности које се отварају у области запошљавања.

Тренутно је у Србији отворено од 600 до 700 позиција за стручњаке информационих технологија и за свако место недостаје по двоје-троје људи, што значи да би одмах могло да се запосли најмање 1.500 стручњака. Колико год да се појави стручњака у области ИТ сектора, па и свих 30.000 одједном, колико се процењује да их недостаје, сви би се запослили у року од неколико месеци.

– Србија са толиком тражњом не стиже да се суочи на време и не може да произведе довољан број стручњака – истиче Вукашин Стојков, један од оснивача удружења „Стартит“. – Наша идеја је, ма колико то утопистички звучало, да унапредимо друштво помоћу коришћења нових технологија у животу и раду.

Да су намере ових младих људи, који нису помишљали да напусте Србију, и те како озбиљне, показују и резултати њиховог досадашњег рада.

– Током 2016. године у домаћу стартап сцену инвестирано је око 50 милиона евра, а успеси домаћих компанија као што су „Нордеус“, „Севен бриџес“, „Давана“, само додатно потврђују да ово тржиште у Србији носи невероватан развојни потенцијал – наводи Владимир Тркуља, такође оснивач овог удружења.

ДОБРОДОШЛИ СУ И ЛАИЦИ

„Стартит“ има два центра, у Београду и Инђији, у којима се за програмирање едукују одрасли, али и деца. Кроз разне програме до сада је прошло 10.000 људи, док је 250 деце завршило бесплатне курсеве програмирања.

– Циљ нам је да едукујемо што више људи из мањих градова и у плану је скоро ширење наших центара – објашњава Зоја Кукић, из тима „Стартита“. – За ИТ сектор је специфично што човек из било ког града или села у Србији може да ради за велике светске фирме из своје куће. Имамо много полазника наших радионица и курсева који су покренули своје послове. Један од њих је живео на селу и продавао производе на пијаци, а сада прави програме за „Епл“.

На питање како је могуће да се потпуни лаик обучи за програмирање, без одговарајућег образовања, наши саговорници углас одговарају да нико није рекао да је лако, али је и те како могуће.

– Информационе технологије нису нуклеарна физика, али нису ни тривијално лаке за савладавање – каже Вукашин Стојков.

– Све то могу да постигну и „обични“ људи, и у томе им помажу већ успешни стручњаци, доказани у сектору ИТ. Потребна је само велика мотивација и посвећен рад. Заиста звучи невероватно, али настаје читав покрет људи који своје време несебично донирају како би знање пренели другима и омогућили им да покрену свој посао или нађу запослење.

Будуће обуке за незапослене финансираће се из средстава разних донатора, који су свој новац уплаћивали из Србије и света.

ПОМАЖЕ И НОВАК ЂОКОВИЋ

Удружење „Стартит“ идуће недеље организује велики ИТ догађај под називом „Знам да можемо“, који помаже Фондација „Новак Ђоковић“, на челу са Јеленом Ђоковић, са циљем да се пошаље порука да је успех могућ, и да подршка постоји, као и да се да подршка предузимљивим младим људима који су показали да је у Србији могуће градити светску каријеру и бизнис.

(„Новости“)

Top