Home >> Синдикат >> Београдски синдикати просвете у Градском секретаријату за образовање

 

На захтев београдских синдиката просвете, у понедељак је одржан још један састанак у Секретаријату за образовање и дечју заштиту Београда.

Главне теме су биле рад градских и републичких инспектора, могућности измена начина финансирања просвете и већ фамозни градски превоз. Градска секретарка Љиљана Јовчић и њена помоћница Драгица Моро саслушале су представнике синдиката и на сва питања дале врло јасне и исцрпне одговоре.

 

Ко о чему – ФБГ о Шестој и Четрнаестој

 

Када је у питању ФБГ и његови проблеми, одмах да умиримо директоре Шесте и Четрнаесте гимназије: да, поново смо изнели проблеме који постоје у ове две школе, али овог пута смо изразили своје дубоко незадовољство радом инспектора који, по пријавама ФБГ-а, месецима обилазе ове школе и тврдоглаво не откривају ништа лоше у следећим појавама: незаконитом запошљавању приправника, непоштовању листе вишкова, незаконитом упису, мобингу над наставницима и сл. Градска секретарка је поновила да је рад инспектора независан и да она не може да им говори како да раде. Нагласила је да је републичка инспекција, као другостепени орган, надлежна да реши настале спорове. У томе и јесте проблем – свима нама је познато да је рад републичког инспектората катастрофалан и да се своди на исцрпљивање запослених – све до одустајања. Ипак, ФБГ неће одустати, тако да горепоменути директори могу мирно да не спавају! Јесте да им још увек стално помажу, али на крају неће им помоћи ни министар, ни његови помоћници, ни Тмушић, ни Курта, ни Мурта!

 

О материјалном положају запослених

 

Највише времена посвећено је разматрању могућности финансирања образовања од стране локалне самоуправе. Синдикати су указали на чињеницу да су Министарству просвете доставили свој предлог измене закона која би отворила могућност да и општине утичу на материјални положај наставника. Градска секретарка је изнела мишљење да је то јако добра и перспективна идеја и да ће она подржати ову иницијативу синдиката. Посебно, у мањим срединама таква могућност би могла да утиче на економску и образовну политику.

Присутни синдикати: СОБ, НСПР Независност, ФБГ, ФССШБ и СБОШ, а одсутан је био ФБОШ

5Comments

 1. гром каже:

  Према свецу и тропар!

 2. Прометеј каже:

  Господо, не знам да ли се неко намерно прави невешт и луд, о чему се ради. Пре неки дан смо видели да МИНИСТАРСТВО НИЈЕ УСВОЈИЛО НИЈЕДАН ОД БИТНИЈИХ АМАНДМАНА СИНДИКАТА, МЕЂУ КОЈИМА ЈЕ И ТАЈ ФАМОЗНИ ДА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ МОГУ ДАВАТИ ДОДАТАК НА ПЛАТУ. О бус плусу се преговара, ево договорише се и Тачи и Дачић, а нас завлаче за нос којекакви секретари, ево више од годину дана. Према томе, бојим се да ниједан наш проблем неће решити нико други, док се не изађе на улице и изврши притисак на власт.

  • Vladan Božović каже:

   U pravu si Prometeju, pre su se dogovorili Tači i Dačić, nego što ćemo mi dobiti nadoknadu za prevoz, jer zavisimo od nekakvih pišljivih sekretara.
   BEOGRAD U PLUSU…….PROSVETARI U MINUSU.

 3. гром каже:

  Па зар Ти бре Владане још увек нејасно!

 4. Vladan Božović каже:

  Dobro, i šta je na kraju bilo sa tim BUS-MINUSOM, jel može da se dobije neka informacija.

Top