Home >> ПКУ,Синдикат >> Београдски синдикати просвете траже ПКУ за Београд

У секретаријату за образовање и дечју заштиту Београд одржан је састанак између секретарке Љиљане Јовчић и свих београдских синдиката просвете. Разматрани су сви најважнији проблеми који оптерећују запослене у образовању.

 

 

Инспектори и даље раде шта хоће

 

На почетку састанка, закључено је да постоји велики неспоразум између Секретаријата и Министарства просвете, у вези надлежности инспекција и спровођења тих надлежности од стране републичких просветних инспектора. Синдикати су исказали своје незадовољство, јер су још раније тражили од Секретаријата да се незаконит рад неких просветних инспектора надзире и санкционише. Међутим, у другом степену, на нивоу инспекције Министарства просвете, то се ипак не догађа, већ се жалбе прослеђују градској инспекцији на поновно поступање, чиме се само омогућава даљи незаконити рад инспектора. Синдикате нису задовољили аргументи градске секретарке, јер неки инспектори, на чији незаконити рад синдикати одавно указују, и даље раде незаконито и у интересу директора школа. Њихова имена и начини на које они крше своја овлашћења, наведена су још на претходним састанцима, али до сада ништа није промењено, изузев што је у једном случају промена наступила, али из политичких разлога.

 

 

 

Јубиларне награде

 

Следећа тачка дневног реда била је исплата солидарне помоћи радницима који су на боловању дуже од три месеца. Проблеми настају због небриге директора школа, који су дужни да Секретаријату доставе образац М8 и дознаке, и у том случају не постоје проблеми у овим исплатама.

Јубиларне награде за 2012. годину су исплаћене у потпуности. Убудуће, исплате ће се вршити и пре истека календарске године, а директори школа ће спискове морати да доставе већ на почетку школске године.

 

 

Накнаде за превоз

 

Секретарка је синдикатима предочила да је на помолу решење (бар половично) за накнаде за превоз, по коме би се оним запосленима, који то желе плаћале тзв. неперсонализоване Бус Плус картице. Синдикати и даље овим решењем неће бити задовољни, јер инсистирају да се накнаде за превоз морају исплатити у новцу, уколико то запослени жели.

 

 

ПКУ за Београд

 

Најважнија тема коју су поставили синдикати је започињање рада на постизању Посебног колективног уговора за Београд. Учесници су се сложили да је то потребно запосленима у београдским школама, а градска секретарка је предложила да се оформи мешовита комисија за преговарање за ПКУ за Београд. ПКУ за Београд би отворио могућност да све локалне средине поступе слично. Тиме би се створио додатни простор за активно учествовање локалне заједнице у развоју образовне мреже и у задовољењу потреба просветних радника.

 

 

Повећање зарада

 

Посебно, синдикати су изложили своје аргументе и могућности за повећање зарада запослених на територији Београда. Градска секретарка се сложила са тиме, али је и напоменула да за додатно повећање и исплату зарада од стране локалне самоупаве постоје законске препреке у Закону о основама система образовања и васпитања, као и да их треба отклонити на време, приликом предстојећих измена истог закона.

 

Учесници

 

Секретаријат: Љиљана Јовчић (секретар), Драгица Моро (помоћник секретара), Дарко Комненић, Иван Зечић;

Синдикати: Радмила Додић (ФБОШ), Соња Булат (БОШ), Слободан Брајковић (СОБ), Милорад Антић (ФССШБ), Милоје Вељовић (СОС), Ружица Тодић („Независност“), Миодраг Сокић (ФБГ).

5Comments

 1. гром каже:

  О којој солидарноти причамо када у ПКУ-у стоји:Председник синдикалне организације установе,

  која припада синдикату потписнику овог уговора,

  у коју је учлањено мање од 50% запослених, има право на сразмерно увећану месечну плату до 12%.
  Бане каже да је био против овога!

 2. marko каже:

  Administrator je u svom komentaru potvrdio ono sto sam i napisao.Njega zanima iskljucivo Beograd ,zanemarujuci cinjenicu da resavanjem problema na nacionalnom nivu resava se 99,99 procenata problema u Beogradu.Licemerno je traziti od sindikalaca u Crnoj Travi da postignu iste rezultate,jer je svakom jasno da problem nije u njihovoj nesposobnosti ,iste rezultate bi imao i ovaj skup sposobnih iz Beograda kada bi bio u poziciji provincijalca.Problem je u preraspodeli novca i stvaranja pozicije Beogradu na racun zanemarivanja i svesne eksploatacije unutrasnjosti u zadnjih pola veka.Ako se forum uclanio kod Kovaca onda valjda i njegovi funkcineri imaju obavezu i prema njegovim clanovima koji nisu iz BeogradaJa sam to nazvao centralom bez lose namere.U stvari vise bih voleo da ovi sindikalci,od kojih neke veoma cenim pre svega Sokica,svoju energiju usmere ka ministarstvu i pokusaju da nase bedne plate na republickom nivou dovedu na pristojan nivo.

 3. marko каже:

  Objasnite vasim clanovima van Beograda da treba da imate vece zarade od njh.Sramno,a nazivate se sindikalcima.Gde je tu solidarnost.Po meni treba organi sindikata koji imaju clanstvo van Beograda da iskljuce svoje predstavnike jer ucescem u ovakvim skupovima direktno rade protiv interesa sindikata i njegovog jedinstvs.Ili nek vec jednom oforme svi zajedno svoj Beogradski sidikat a ne da z… centralu i provinciju koristeci njihove resurse za ovu igranku.Jedino Beograd ima para za tako nesto Beogradska prosveta zasluzuje sidikalce koji su u stanju da saledaju celinu problema ,a ne samo svoj licni.

  • admin каже:

   Г-дине Марко, појам солидарности је далеко шири него што га Ви схватате и прихватате. Овако, вратимо се сви заједно у брозно време, недајмо да икоме буде боље, а своју властиту неспособност солидарно чувајмо као опште добро. Уосталом, зашто толико својатате Београд, као да Ви живите у њему, и као да имате право да сутра ушетате у њега на неком белом коњу, самозвано делећи лекције београђанима. Чињеница да синдикати Београда сарађују, више вас боли од неких потеза просветних власти. То је индикативно. Рећи ћу Вам нешто: без обзира ком синдикату припадате, оставите нама београђанима право да се боримо за шта ми хоћемо, а о солидарности нека попричају неке тамо синдикалне „централе“, како их Ви зовете. Ја немам никакву своју синдикалну „централу“.

 4. Милан каже:

  Колико вас има, могли сте журку да направите…

Top