Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Београдске гимназије јединствене: звоно на 30 минута

У штрајку су: Прва, Пета, Шеста, Седма, Осма, Девета, Десета, Спортска, Дванаеста, Тринаеста, Четрнаеста, Петнаеста, „Свети Сава“, Математичка и Лазаревачка гимназија

 

По налогу Синдиката радника у просвети Србије и Форума београдских гимназија, у београдским гимназијама се организују састанци синдикалних организација, на којима се дискутује о налогу министра просвете др Срђана Вербића да школе звоне на 45 минута и да се радницима одбије 16,5% од плате због учешћа у штрајку.

У београдским гимназијама и даље штрајкује 15 гимназија и скоро свуда се звони на 30 минута. То говори да директори школа не деле мишљење и препоруку министра просвете да је целисходно да се звони на 45 минута, у ситуацији када скоро сви запослени штрајкују, а само из разлога “да се гуши буна”.

 

ИЗВЕШТАЈИ:

 

Математичка гимназија – Синиша Митрић, председник синдиката ФБГ:

 

 

ПРЕУЗИМАМО ОДГОВОРНОСТ!

„На јучерашњој заједничкој седници колектива МГ, којој је присуствовао и велики број ванредних предавача са разних факултета, расправљало се о допису Министарства просвете, а у вези са начином звоњења у нашим школама, како би се обезбедио равноправан третман свих запослених.

У том смислу, велика већина колега исказала је разумевање и подршку за ставове и настојања Синдикалне организације Математичке гимназије, која нису страначка, уско-струковна или идеолошка, него еманципаторска, универзална и образовна. Наглашена је потреба и важност да наша школа функционише као јединствена целина, а наставници као тим.

У условима вишемесечног штрајка због катастрофалног стања у просвети, Синдикална организација Математичке гимназије је преузела одговорност и донела одлуку да се настави са тридесетоминутном сатницом, а да се упути апел одговорним преговарачима и ресорном министру да понуде компромисно  решење, а не пуко обећање.

Поменути допис, о звоњењу на 45 минута, претворио се у контрапитање и позвао на одговорност адресу са које дошао.“

 

Спортска гимназија – Андреј Станојевић, председник синдиката ФБГ:

 

 

САЧУВАТИ ОБРАЗ!

„На јучерашњем састанку синдикалне организације Спортске гимназије, наставници и сви други запослени су се сложили консензусом, да нема разлога за бојазан због одузимања од плате, већ напротив: спремни су ДА САЧУВАЈУ ОБРАЗ, па самим тим, настављају штрајк. Чланови школског синдиката „Независност“, која је изашла из штрајка, масовно су пришли  члановима СРПС-а. Сви су за звоњење на пола сата, а јасно је шта је циљ синдиката: то је потписивање Посебног колективног уговора и  гаранције у анексу Споразума, којим би било дефинисано када ће запослени у просвети добити помоћ и колика ће та помоћ бити.“

 

 

Десета београдска гимназија – Синиша Вукадиновић, председник синдиката ФБГ:

 

 

НЕК’ НАМ УЗМУ ПАРЕ, ШТРАЈКУЈЕМО И ДАЉЕ!

„У Десетој београдској гимназији одржан је састанак синдиката и целог колектива, коме су присуствовали и директорка школе Надежда Маховић и председник ФБГ-а Миодраг Сокић. Састанак је био изузетно конструктиван. Председник ФБГ-а је упознао присутне са најновијим намерама синдиката ФБГ и СРПС, а поводом налога министра просвете да се запосленима одузме део зараде и да се звони на 45 минута. Директорка школе је инсистирала на међусобној сарадњи у колективу, у складу са законом и одлукама синдиката.

Колектив Десете био је једногласан: Ма, нек’ нам узме и тих 7.260 динара! Штрајкујемо и даље!“

 

5Comments

 1. Синдикат XIII београдске гимназије каже:

  Поштовани,
  У интересу истинитог информисања јавности, демантујемо да у XIII београдској гимназији часови трају 30. минута. Наш синдикат није успео да сакупи довољно потписа за одлуку о скраћењу часова у нашој школи.
  Синдикат XIII београдске гимназије

  • admin каже:

   У 13, 14, 1, Лазаревачкој звони се на 45 минута

  • Vladan Božović каже:

   Ja izlazim posle 30 minuta, i to činim od prvog dana, i činiću do kraja štrajka. Znam da jedna lasta ne čini proleće, ali ne mogu da gledam kako kolege u drugim školama štrajkuju, a da se ja ne solidarišem sa njima, sve je stvar dobre volje i principa.

  • lex каже:

   Bruka za sindikate u Prvoj, Trinaestoj, Cetrnaestoj i Lazarevackoj. Posbeno velika bruka za Prvu gimnaziju!!!

 2. Nataša каже:

  Na šta bismo mi ličili,gosn ministre,kada bismo sada obustavili štrajk?Očigledno se dobro ne poznajemo.Kolege,nema povlačenja,nema predaje!

Top