Home >> Друштво,Синдикат >> Београд: Тражићемо веће плате

Милорад Антић vs Љиљана Јовчић

 

 

СИНДИКАТИ просветних радника Београда упутиће захтев Скупштини града да дотира плату свих запослених у основним и средњим школама. Просветари истичу да ће тражити да Град партиципира у зарадама, као што то чини васпитачима у обдаништима, јер су цене хране, комуналних услуга, вртића и осталих услуга у престоници много веће него у осталим градовима Србије.

Према речима Милорада Антића, председника Форума средњих стручних школа Београда, уобичајена пракса у многим земљама је да просветни радници у главном граду буду боље плаћени од колега у мањим градовима. У појединачном колективном уговору који они потписују јасно се наводи да се локална самопуправа обавезује да ће у одређеном проценту финансирати плате запослених у просвети.

– Тражићемо да Град учествује са 30 одсто у финансирању плата свих запослених у основним и средњим школама Београда – истиче Антић. – Разлог за то што су трошкови живота у Београду много већи него у другим градовима Србије, а плате које се исплаћују из републичког буxета су исте за све запослене.

У главном граду има око 23.000 запослених у просвети, а просечна плата је око 37.000 динара, што је испод републичког просека. Не би то био велики издатак за градски буџет и износио би нешто мање од сто евра по запосленом. Антић спомиње пример Словеније, где професор у Љубљани има већу плату од свог колеге у Марибору.

 

Београд не може да повећа плате просветарима

 

Градски секретаријат одговорио на захтев просветних радника да Београд партиципира у њиховим зарадама.

ПЛАТЕ запослених у основним и средњим школама обезбеђују се из буџета Републике Србије и у овом тренутку нема основа за њиховим повећањем. Зараде београдских просветара, као и осталих у Републици регулише члан 157 Закона о основама система образовања и васпитања.

Овим речима се градски секретар за образовање Љиљана Јовчић обратила члановима Синдиката просветних радника Београда, који су прошле недеље упутили писмо градским властима са захтевом да их Београд дотира 30 одсто. – Нема законског основа да се плате запослених у образовним установама повећавају средствима из локалне самоуправе – истиче Јовчићева. – На њихово утврђивање примењују се прописи којима се уређују зараде, накнаде и друга примања у јавним службама.

Београдски просветари, међутим, сматрају да би градска управа требало да партиципира у зарадама, као што то чини у обдаништима, јер су цене хране, комуналних услуга, вртића и осталих услуга у престоници много веће него у осталим градовима у Србији.

ПРЕМА рачуници синдикалаца, у главном граду има 23.000 запослених у просвети, а просечна плата им је око 37.000 динара, па би издатак за градски буџет износио нешто мање од сто евра по наставнику.

18Comments

 1. Милан каже:

  Није то само Антићев предлог… некоректно је… Антић је ту да се угрува а иза захтева стоје сви тзв. „Београдски синдикати“, што ће рећи: ФБГ, ФСШБГ,ФОШБГ, СРПС,Независност (Београд), понашају се као студенти 68, који траже немогуће…

 2. bivsi clan unije каже:

  Ovo je veoma ponizavajuci predlog , a i komentari su veoma neumesni.Zar je ovo sindikalna borba , zar i ovde da se delimo?Nije ni cudno sto ljudi izlaze iz svih postojecih sindikata.Hajde da mi iz provincija odvajamo neki deo od plate, pa da Vama Beogradjanima damo!Vi ste najugrozeniji , vama treba.Samo vas pratim i uocavam takve gluposti da me sramota sto su pojedinci u prosveti.Ova uporedjuje cene kafe po kaficima, ovaj bi da placa po rezultatima rada, ovaj bi u manji gradic,kako vas samo nije sramota.Brinete se samo za svoj licni interes.Hajde Anticu , dovoljno je bilo tvojih predloga, pusti mladje da predlazu.I ne hvataj se za brojnost prosvetara u Beogradu.

 3. Милан каже:

  Dragane, u knjizi Unije „Stabilan obrazovni sistem u Srbiji“, dosta se pominje finansiranje obrazovanja, ali, Vi bi hteli da Vam to kazem u nekoliko recenica… Vas predlog nije dobar, mislim da sam sa dovoljno argumenata pokazao i zasto nije, rekao sam da razliciti tipovi (vrste) skola moraju imati razlicita resenja finansiranja, procitajte, imate svega 20-tak strana o finansiranju skola, pa onda davajte komentare..

 4. Милан каже:

  То би колега, била комбинација досадашњег система финансирања и финансирања per capita, предуслов за примену је укидање закона о основама система образовања и васпитања, доношење закона о средњој, основној, специјалним школама, образовању одраслих и финансирању школа уз јасно дефинисану улогу локалне самоуправе… Да би неко дао предлог о начину финансирања, морао би мало да помери поглед са школе у којој је запослен, свој предлог могу да изнесем, али простор за тако нешто у коментарима једноставно није довољан. И на крају, не морам ни ја а ни Ви да измишљамо топлу воду, постоје разрађени и уходани системи финансирања и само их треба применити и прилагодити условима, али се такви предлози не износе у пар реченица… Ваш предлог је веома лош, недоречен, поред питања која сам већ поставио, питам се и како би плаћали наставнике оних предмета који се не тестирају (физичког, верске наставе, грађанског, ликовног, музичког или страног језика у ОШ, затим стручних предмета у стручним школама, или општеобразовних предмета у стручним школама… Очито је да читаво образовање у земљи посматрате из перспективе гимназије у којој сте запослени и због тога Вам предлог „не пије воду“, друго, школе су установе у којима се поред образовања, обавља и васпитање, а Вашим предлогом се ова компонента (подједнако важна) у потпуности занемарује, да не помињем да у школама раде и стручни сарадници, чије зараде ни на који начин не дефинишете… Поменуо сам само мали сегмент софистицираности рада у васпитно-образовним установама и додајем да је то само мањи део тога…

  • Драган каже:

   Све што сте написали је уопштено и магловито. За Вас и Вама сличне увек ће постојати неки разлог због кога не износите конкретне предлоге.

 5. Милан каже:

  Не знам, Драгане, како би онда плаћали колеге које раде у специјалним школама, изузетно тежак рад са децом која имају посебне потребе? На основу вашег оваквог предлога, у основним школама не знамо како би било, али, у средњим школама, вероватно ће највеће плате бити у медицинским школама (на основу података, тамо одлазе најбољи ученици), па у економским, гимназијама а на зачељу машинске… Не знам како би Ваш генијални план у пракси био реализован? А шта би било са уметничким школама? Сувише једнострано, колега Драгане, образовни систем је ипак мало софистициранији него што га замишљате…

 6. Драган каже:

  Мој предлог је да професори буду плаћени у складу са резултатима које ђаци постижу на националним тестирањима. Након што се статистички обраде резултати са тестова и упореде са оценама у дневнику, уз дозвољено одступање, професори чији су ђаци остварили најбољи успех треба да примају знатно увећане плате у односу на слабије пласиране. Неправилности се могу умањити ако постоји већи број различитих тестова у просторији, а професори ће избегавати помагање при изради теста јер знају да им плата зависи од резултата које постигну ђаци.
  У складу са овим предлогом, плата професора не зависи од броја ђака у одељењу нити од места становања.

 7. Милан каже:

  Деца нас „провинцијалаца“, углавном студирају у Београду, јер је, сложићемо се, бесмислено да студирају по сумњивим факултетима који се у последње време отварају у различитим паланкама… Студирање, смештај, храна, коштају… у Београду, посебно… Тако да смо у истом сосу…Да ли Београђанима треба дати веће плате? Вероватно да! Само, треба пронаћи боље аргументе за то… Цене у Београду нису довољан аргумент, а нешто се плашим и да вам је градски секретар за образовање (она на слици, што је , признаћете, много лепша од Антића…)одговорила потпуно тачно, да би реализација таквог захтева и на такав начин била потпуно противзаконита… А мислим и да није коректно од стране „Београдских синдиката просвете“ (читај СРПС-а), што су у ту причу гурнули Антића да се „угрува“…

 8. гром каже:

  Колегинице Нено! и ја када дођем у Београд ручам у ресторану! по цени истој као у мојој Паланци; има леп ресторан ту код Зелењака и у њему су добре пихтије, а има и похованих шкембића; а знам их још! Слаже се да у Москви је прескупо, па и у Грчкој Краљици, Руском Цару…али у Касини и није толико….а и доле по Булевару Револуције их има…
  А кафа у продавници у БГ-у и и кафа у мојој Паланци су у истој цени; месо по касапницама (баш сам поредио Матијевиће тамо и овде)исто.
  И зато немој к’о Бога Те молим; а ако се изборите са вашим Ђидом нека вам је алал! о могућностима зарађивања у БГ-у је доста говорио колега Божовић! к’о студент сам се пара назарађивао радећи средњошколцима, па и другим студентима, графичке радове и сл. И на крају: нека Ти долазећа година буде година здравља и година проналажења лепих и дифних и не скупих кафана београдских. Ако посетиш Орашац на Булевару, Ти пиши!била ми је то омиљена кафана!

 9. nena каже:

  E sto volim ove sto se bune kad su u pitanju beogradjani. Kukali bi vec posle mesec dana zivota u Beogradu. Reci cu samo da u Beogradu ne moze da se popije obicna kafa bez 150 dinara, jede u restoranu bez 1000 dinara. Ne pamtim kada sam sela u neki kafic ili otisla u restoran sa prijateljima jer nemam parа. Ali zato kad odem kod sestre u Loznicu napijem se kafe za 40 dinara u kaficima u centru i najedem se pravih obroka u restoranima za 300 dinara.

 10. Vladan Božović каже:

  Iako sam iz Beograda, slažem se sa Jelenom i Gromom. Život jeste nešto malo skuplji u Beogradu, ali su veće mogućnosti za dodatnu zaradu. Recimo privatni časovi, ili dnevnice za ekskurzije je mnogo lakše dobiti u Beogradu gde ima puno dece imućnih roditelja nego u manjem mestu gde deca praktično i ne idu na ekskurzije. Gde bi recimo držali privatne časove i po kojo ceni u malom mestu. Ovo nije sve, ima još puno načina da se snađete u Beogradu AKO ste sposobni.
  Drugi razlog mi je važniji, a to je nepravda. Gomila loših profesora, po Beogradu, bi dobila veće plate od gomile dobrih i sposobnih profesora po unutrašnjosti.
  S druge strane, slažem se sa Gromom, ako su sidikati sposobni da od lokalne samouprave izvuku novac, ja se neću buniti.

 11. гром каже:

  Ja живим у малом граду и живот је прескуп!
  Када долазим у Београд прођем кроз пијацу Зелени венац па упоредим цене; исто то урадим и са робом у продавницама; цене по маркетима су исте диљем Србијице нам.
  О понуди и не треба говорити! то је што се тиче минимума на који смо спали.
  Што се тиче живљења и културе немогуће је поредити јер тога у малим местима и нема! сем појединачних испада. Ту не рачунам новогодишње вриштање и њиштање неке Ћуфтерашице, Харлампија, Бомбонице и Каремеле…
  А и даље да се људи из БГ-а изборе да из градске касе добију неки додатак; и то не само они из БГ-а; већ свако ко се избори!

  • MIlos каже:

   Ne znmam u kom manjem mestu ti zivis ali ja znam da je u Beceju jeftinija i zelena pijaca i roba po prodavnici. Jeftinije je meso, povrce i voce. Da ne govoroim oresenju zivotnog pitanja a to je stan.Tamo u Beceju samo 120km od Beograda kvadratni metar nove gradnje je 600 do 700 evra, stara gradnja je jeftiniji. Ovde u Beogradu nema nista ispod 1000 evra. Za svaku popravku u stanu ovde u Beogradu je potrebno izdvojiti bar 2000 dinara, iste takve popravke u Beceju su oko 500 dinara. Ja ovde u Beogradu na prevoz nekad izgubim i po tri sata samo da bi dosao i otisao sa posla u manjem mestu na to se uopste i ne obraca paznja jer svi na posao stizu u roku od pola sata (ne racunam na one koji putuju u susedno mesto). Ovde u Beogradu je mozda jeftinija bela tehnika, namestaj, garderoba ali to su stvari koje zaposleni u obrazuvanju kupujku jednom u 5 godina

 12. milos каже:

  Radim u Beogradu vec 15 godina i kada vidim ovakve komentare jasno mi je zasto je prosveta propala. Eto ja trazim vec tri godine posao u nekom manjem gradu jer je zivot tamo jeftiniji nego u Beogradu. Ako neko zna gde imama slobodno mesto za profesora istorije u malom gradu neka javi jer ovde u Beogradu je zivot preskup.

  • Jelena каже:

   Slažem se ja sa Vama, kolega. Ali to nije razlog da tražimo veće plate 🙁
   Mi generalno treba da se izborimo za veće plate u prosveti, jer smo to zaslužili, a ne ovako – pravimo zavist i razdor u struci. A sve te kolege koje rade van Beorada su isto tako završili fakultete i rade ovaj posao bar podjednako dobro kao mi u proseku!

 13. гром каже:

  Нисам против, да траже, добију… али рећи да је живот и Београду скупљи и ничим то не доказивати није уреду!
  Мени до Београда треба само око 1200 динара за повратну карту да бих отишао у позориште, на сајам, концерт (не Цецин, Милетов…); што се тиче исхране и она је у БГ-у ако не јефтинија оно разноврснија, струја је иста..
  А генерално просветари у Србији су односу на посао, када га добро раде, мало плаћени, гједајући из угла других категорија, стручне спреме, услова рада, захтевима који им се постављају…, али до кривице је и на самим просветарима односно њиховим удружењима; један од начина је рационализација кроз коју се могу у приличној мери смањити трошкови а из тога повећале зараде; не мали број би остао без посла у просвети а оно што би осатало морало би добрано да засуче рукаве и то почевши од директора и свите па до ђака; али би ми и паре јаре а то се не може!

 14. Jelena каже:

  Mene je sramota što sam iz Beograda kada čitam ovakve stvari. Šta, skupo nam da živimo u Beogradu? U nekom drugom gradu je jeftiniji život? Pa što se ne preselimo onda? Uslovi rada su isti, ako ne bolji u Beogradu. Da smo po nečemu bolji, pa da tražimo veće plate… ovako – stvarno je sramota 🙁

Top