Home >> Друштво >> Београд нам силује говор, културу, временску прогнозу…

  • Коментари су искључени на Београд нам силује говор, културу, временску прогнозу…
Београд нам силује говор, културу, временску прогнозу…

Професор Природно математичког факултета у Нишу др Драган Гајић оценио је да је “погубно то што је београдизација захватила цело друштво”

Приликом најаве “Ноћи истраживача 2016” у Нишу, професор Гајић осврнуо се и на недавне оцене да, је квалитет образовања у Србији релативно низак, изузимајући Београдски универзитет који је на Шангајској листи најбољих универзитета у свету.

– Дошли смо у такву ситуацију да се из самог политичког врха каже да осим београдског универзитета сви остали универзитети не вреде ништа. Па, нишки универзитет је, вероватно, најпрофитабилније предузеће у овом граду. Хиљаде студената студира са стране у овом граду, доносе паре овом граду, овде се хране, овде живе… Просто је недопустиво да се каже да осим београдског универзитета остали универзитети у Србији не вреде ништа – рекао је професор Гајић пре два дана.

Говорећи о “београдизацији друштва”, он се нарочито позабавио извештавањем медија, упитавши када је ико последни пут могао да чује или прочита неку вест о представи или концерту који су одржани у Нишу. Поткачио је чак и временску прогнозу где се, како каже, само на пар секунди види где је Ниш, а људи често не стигну ни да виде ни да чују какво ће време да буде у овом граду.

– Скандалозно је да једна госпођица пре неког времена, најављивајући временску прогнозу каже: “У Београду већ два дана пада киша, али срећом ће се облаци за два сата померити ка истоку.” То је скандал. Прави скандал – рекао је професор Гајић и додао: “Одузели су нам Радио Ниш и ми смо једноставно принуђени да слушамо која улица у Београду има коју рупу. Сведоци смо да се наш књижевни званични говор силује да би се прилагодио београдском изговору. То је у мени пробудило инат.”

Он није прецизирао у на шта мисли под термином „београдизација“, али је оценио да је руководство заборавило на Ниш.

– Не мислим само на ово последње руководсто, већ на ова остала последњих деценија, чини ми се да се уопште не интересују како овај град живи. Он је девастиран. Једноставно они су заборавили на Ниш. Ако неке позитивне ствари као што је „Ноћ истраживача“ не могу да се емитују на националним фреквенцијама, онда ми морамо да подигнемо глас – рекао је Гајић који иначе руководи и Астрономским друштвом „Алфа“.

„Сви Срби под једно дрво“

Позвали смо уваженог професора Гајића да нам мало детаљније објасни шта је хтео да каже.

– На крају ће се обистинити она Тарабићева „Сви Срби под једно дрво“, а то дрво ће бити Београд. Годинама уназад људи одлазе, млади одлазе, просечна плата није као у Београду, јесте да долазе инвеститори, али питање је да ли они уопште поштују права радника и шта радник може са том платом коју добије, не може ни самог себе да издржава, а камоли породицу, док се у Београду лакше долази до посла – каже Гајић.

Професор је навео и да држава мора да поведе рачуна о равномерном развоју, иначе „сви под једну крушку“.

– Па ако се држава према другом или трећем граду по величини понаша овако, па шта да очекује онај у Трговишту, рецимо? Оно што могу да кажем је да Ниш ово никако не заслужује – закључује Гајић.

(„Блиц“)

Top