Home >> Скандали >> Бахати директор јачи од закона
Бахати директор јачи од закона

Самовољи директора Треће београдске гимназије Миленка Мацуре нема краја. Форум београдских гимназија је последњих година поднео неколико пријава инспекцији против овог директора, али ниједна  није позитивно решена.

У последње две године директор Мацура је самоницијативно отпустио професора Музичке културе, председника синдиката, који је указивао на неправилности у руковођењу школом, одбио је да на Наставничком већу прихвати предлог Синдиката Треће београдске гимназије за члана Школског одбора уз образложење да не треба расипати гласове на већи број предложених кандидата, одбијао је да прихвати технолошке вишкове које му је слала радна подгрупа Београд. Упркос еклатантном кршењу закона инспекција није излазила по пријавама или би након изласка утврдила да закон није прекршен. 

Осим пријава инспекцији, Форум београдских гимназија је и јавно кроз медије указао на незаконито поступање директора Мацуре. Приликом заједничког гостовања са тадашњом помоћницом министра просвете, Весном Недељковић у емисији Правац, председник Форума београдских гимназија Александар Марков је јавно указао на незаконито поступање овог директора. Том приликом госпођа Недељковић је обећала јавно да ће се лично постарати да реши проблем, међутим ни тада се ништа није променило.

(обећање госпође Недељковић је у 46. минуту емисије).

Последња у низу самоиницјиативних одлука директора Мацуре односи на одбијање да оде у пезију иако је испунио услов за исту. 

У писму које је у име колега потписала Весна Николовски, наведено је да директор Миленко Мацура крши закон јер је 15. јуна напунио 65 година, чиме му је престао мандат, али он и даље обавља посао директора.

Професори су саопштили да су се обраћали Министарству просвете, Школској управи Београд, Заштитнику права грађана, Поверенику за информације од јавног значаја, инспекцији рада и министру лично, али да проблем није решен.

Четири месеца после истека мандата, Мацура не само што обавља све дужности директора, већ је у септембру водио једно одељење ученика на екскурзију у својству одељенског старешине, а планира и извођење студијског путовања у току ускршњег распуста 2020. године, док у школи постоје бројни проблеми, пише у писму.

Професори наглашавају да сва документа која је Мацура потписао од 15. јуна, укључујући сведочанства ученика, немају правну вредност.

Наводе да у Трећој београдској гимназији немају интернет, нити простор за рад, у септембру је због грешака у распореду било кршења основних прописа, губљења часова и „немогућих услова за рад“.

У писму се каже да су наставници те гимназије заплашени или деморалисани, и да више не верују у поштовање законитости.

Извор: Н1

One Comment

  1. Мишко каже:

    Није то једини директор који је школу претворио у личну циркуску ординацију. Бахатим понашањем најпре су разбили колективе на подобне и неподобне. Подобнима ограничили све, па чак и тренуци приватног живота подређени су контроли путем група на друштвеним мрежама преко којих се заказују активности, а члан је дужан да виси на истој 24 сата дневно. Неподобне су преселили, или лустрирали преко тих подобних тако да им се живот смучио. Просто су људи одлучили да побегну у друге школе, било где. Пријављивање не помаже. Без обзира што су у току године евидентиране анонимне и именоване пријаве, директорима се потврђују мандати, дати од оних који су остали у проценту 80% примљених на одређено и 20% примљених на неодређено. Напокон су у стању да колеги или колегиници са неодређеним статусом сваког јутра понављају како се „људи јављају,а место је отворено, па ако нећеш овако, отказ“. Сви то знају, и знају да је за просвету погубно да директор буде на истој функцији више од једног мандата, али узалуд. Понеки газе и пети, а од школа остали само зидови. Отпорни некако на њих. Чудо у земљи Србии, све је променљиво осим њих.

Top