Home >> Друштво,Образовање >> Б92: Крај године, претње професорима

 

ИЗВОР: ТАНЈУГ

Београд — Крај школске године за многе професоре је „ноћна мора“ због снажних притисака да ученицима закључе оцену коју не заслужују.

Због тога су синдикати просвете најавили да ће затражити статус службеног лица за просветне раднике.

 

Милорад Антић

 

Према речима Милорада Антића из Форума средњих стручних школа Београда, ових дана притисак на професоре је неиздржив, како од ученика, који су, како каже, све безобразнији, а немају знање за оцену коју траже, до родитеља и њихових пријатеља запослених по министарствима.

Гурање, насртаји на професоре, претње инспекцијом, вербални обрачуни, чест су призор у учионицама пред крај школске године, рекао је Антић Танјугу и додао да се професори плаше да пријаве такве ученичке поступке јер им директори замерају да нису у стању да успоставе контакт са ученицима.

 

Миодраг Сокић

 

И Миодраг Сокић из Форума београдских гимназија сматра да је ситуација све гора из године у годину.

Родитељи и ученици покушавају да добију неку оцену више и то баш ону коју мисле да заслужују и користе све законске могућности, којих је превише, да врше притисак на наставнике.

„Имамо мушки и женски притисак, девојке више кукају а мушкарци се буне на драстичнији начин, ако то не успе онда професор бива означен као онај који неће да пита, што је у највећем броју случајева нетачно”, рекао је Сокић Танјугу.

Он сматра да су све те пресије последица „девастираног образовног процеса и законских оквира који су прешироки за ученике“.

“Притисак на наставнике је притисак на цело образовање”, рекао је Сокић сматрајући да су родитељи који на такав начин васпитавају своју децу, у стању да, како каже, заједно са неким лошим поступцима просветних власти, уништавају образовање.

One Comment

  1. bivsi ucenik skole za lepotu каже:

    Profesor Antic bolje da cuti jer mi njegovi bivsi ucenici znamo kako se on ponasao na casovima sta je radio i kako je provocirao ucenike

Top