Home >> Друштво,Образовање,ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Антић прича глупости, а Костић продаје памет
antic3

  
Коментар ФБГ:
Дошло је време да г. Костић оде!
  
INFORMER: OTKRIVAMO! KORUPCIJA U PROSVETI:

   
Direktori škola prodaju radna mesta za 3.000 evra!

  
Cena radnog mesta pre svega zavisi od atraktivnosti škole. Ko nema da plati posao u kešu, mora da mesecima direktoru „otplaćuje dug“ od sopstvene plate, kaže Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Direktori osnovnih i srednjih škola u Srbiji „prodaju“ radna mesta nastavnicima po ceni od 3.000 do 7.000 evra, kaže za Informer predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.

Prema njegovim rečima, direktori idu toliko daleko da od onoga ko nema da im plati u kešu traže da im „otplaćuje dug“ od sopstvene plate.

Antić upozorava da u srpskim školama cveta korupcija jer su direktorima škola data velika ovlašćenja, koja oni bezočno zloupotrebljavaju.

– Pojedini direktori su se toliko osilili da je u njihovoj školi jedina preporuka za prijem na neko radno mesto to koliko će im novca kandidat ponuditi! Cenovnik se kreće u rasponu od 3.000 do 7.000 evra po radnom mestu, u zavisnosti od toga koliko je sama škola atraktivna. A ide se toliko daleko da, ako ti nesrećnici nemaju da plate zaposlenje u kešu, moraju da ga isplaćuju kasnije kroz plate – kaže Antić.

Naš sagovornik kaže da direktori koriste i to što nadležni u ministarstvu žmure na njihove mutne radnje.

– Niko u školskom sistemu nije bolje organizovan od direktora škola! Oni imaju svoje doušnike u Ministarstvu prosvete, koji im javljaju kad će na njihova vrata pokucati prosvetna inspekcija, pa imaju dovoljno vremena da prikriju svoje mutne radnje –upozorava Antić.

On kaže da je početkom septembra uputio dopis Ministarstvu prosvete u kom je zatražio da prosvetna inspekcija utvrdi sve nezakonite radnje direktora škola i da ih napokon adekvatno kazni.

– Međutim, odgovara još nema, a korumpirani direktori i dalje rade šta hoće! I pored svih upozorenja iz ministarstva, oni drže ljude koji rade na određeno, a tehnološke viškove vraćaju uz obrazloženje da kod njih nema slobodnih mesta. Zašto? Sumnjam da je to zato što su od nastavnika koji rade na određeno uzeli novac – ističe Antić i dodaje da je na adrese opštinskih prosvetnih inspektora već stiglo 200 prijava protiv direktora upetljanih u malverzacije sa slobodnim radnim mestima u svojim školama.

Mario Spasić iz Saveta za monitoring ljudskih prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“ kaže za Informer da je izostanak bilo kakve kontrole u prosvetnom sistemu doveo do toga da je podmićivanje postalo normalna praksa.

– Zakon je direktorima dao diskreciona ovlašćenja, a to dovodi do toga da se formiraju tarife od 300.000 do 700.000 dinara za radno mesto u prosveti. Zabrana, odnosno kontrola zapošljavanja jeste prva brana korupciji u vezi sa radnim mestima, dok izmene pratećih prosvetnih zakona i objavljivanje slobodnih radnih mesta jesu dodatna podrška u suzbijanju manevarskog prostora korumpiranim direktorima – ističe Spasić.

 

Pljušte prijave protiv škola

 

Sindikati su utvrdili da muljanja sa radnim mestima ima u nekoliko beogradskih škola – Grafičkoj i Geodetskoj, Prvoj i Trinaestoj gimnaziji, ETŠ „Nikola Tesla“, osnovnim školama „Jelena Ćetković“, „Sveti Sava“…
– I dalje prikupljamo informacije sa terena, pa pretpostavljam da će biti još onih koji su kršili zakon – navodi Antić.
Potpredsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i član Radne grupe za kontrolu zapošljavanja u prosveti Ljiljana Miletić kaže za Informer da je i na teritoriji kragujevačke Školske uprave već podneto deset prijava zbog prikrivanja slobodnih radnih mesta.

 

Pomoćnik ministra Zoran Kostić: Antić priča gluposti

Pomoćnik ministra za inspekcijske poslove dr Zoran Kostić kaže za Informer da Milorad Antić iznosi paušalne ocene koje nisu utemeljene na činjenicama i poziva ga da direktore za koje tvrdi da prodaju radna mesta odmah prijavi MUP. Takođe, uverava da nije istina da je ministarstvo gluvo na dojave o korupciji u prosveti.
– Kada bilo šta dođe do inspekcije kao nalog od pomoćnika ministra ili ministra lično mi delujemo i izlazimo na teren! Sve ostalo, kao što su razni mejlovi i anonimni dopisi, prosleđujemo prosvetnim inspektorima i oni procenjuju da li će na osnovu toga postupati ili ne. Ali inspektori će sve te prijave sigurno imati u vidu kada budu radili redovan inspekcijski pregled koji je počeo 25. septembra i trajaće do 12. decembra – ističe dr Kostić.

3Comments

  1. gabrijela каже:

    Svakako na nekom respektabilnom univerzitetu. Tiho i diskretno. I eto doktora za sve operacije.

  2. Profesor каже:

    Koliko znam Kostic nije doktorirao u Valjevu, nego u Vranju!

  3. gabrijela каже:

    Ovaj Kostic moze da pojede baby-ministra za dorucak. A jeo je i vece ribe do sad. Ovog naseg u grafickoj on je i postavio. Covek bio bez licence, pred penzijom, par godina u prosveti..al bilo je drugih interesa, zna Kostic kojih. A primera bahatih direktora ima bezbroj. Nesmenjivih isto. Al njemu takvi odgovaraju. Zanimljiv je on lik, plivac kroz sve rezime. Sto Koleta niko ne priupita za doktorat iz Valjeva? To bi bila zanimljiva tema..

Top