Home >> Образовање >> Александар Липковски на челу НПС

lipkovski

 

Изабран председник Националног просветног савета

 

Александар Липковски, професор Математичког факултета у Београду, изабран је за новог председника Националног просветног савета (НПС). За њега су на јучерашњој седници Скупштине Србије гласала 142 посланика, од присутних 153. Занимљиво је да Липковски није био на списку кандидата Министарства просвете, које по закону не одлучује о избору председника НПС, али се у пракси досад уважавало њихово мишљење.

На неформалном списку Министарства били су Александар Бауцал и Ана Пешикан, професори Филозофског факултета у Београду. Они су недавно, уз Липковског, изабрани за чланове НПС из реда наставника Универзитета у Београду.

Избором је изненађен и сам Липковски, који за Данас каже да је о кандидатури за првог човека НПС обавештен у четвртак. На питање да ли ће то што га Министарство није подржало бити сметња у раду НПС, професор Липковски одговара да „не би требало“, напомињући да је добра сарадња Савета са Министарством просвете неопходна јер предстоји много важних послова. Он додаје да је са људима из Министарства просвете „у коректним односима“.

Липковски је члан Политичког савета Двери, у којем ће, како тврди, бити и убудуће. На питање откуд подршка СНС, он одговара да са појединцима из те странке који се баве просветном делатношћу има јако лепу сарадњу, што је вероватно резултирало да буде изабран за првог човека најважнијег стручног тела у области доуниверзитетског образовања. Он каже да ће одмах по добијању решења о именовању сазвати седницу НПС, који је у блокади од марта, јер је половини чланова истекао мандат.

Липковски додаје да се домаћи образовни систем није толико лош, али да се налази у тешкој ситуацији да има много проблема, од финансијских до кадровских.

Top