Home >> Синдикат >> Административним радницима додатак од 4.500 динара?

  • Коментари су искључени на Административним радницима додатак од 4.500 динара?
Административним радницима додатак од 4.500 динара?

Синдикати образовања траже да се запосленима у школама са четвртим степеном стручности повећају плате

Административни радници запослени у основним, средњим школама и домовима ученика могли би месечно да добијају 4.460 динара, као додатак на основну зараду.

Ако овај предлог подржи Министарство просвете, запосленима са четвртим степеном би месечно следовале по две неопорезоване дневнице, што би био прелазни корак до корекције коефицијената, каже за Данас Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.

Она подсећа да су повећањем минималне цене рада од јануара, запослени са четвртим степеном практично „пали“ на минималац, јер су се изједначиле плате радника са првим и четвртим степеном стручне спреме. Тако „теткице“ примају у просеку 22.500 динара, док је плата административних радника за 500 динара већа. Синдикати процењују да у школама има између 1.000 и 2.000 запослених са четвртим степеном и да повећање њихових плата не би било оптерећење за систем. Јанковићева каже да је формирана комисија у којој су помоћници министра за основно и средње образовање и представници синдиката образовања и она треба да предложи прелазно решење до промене Уредбе о коефицијентима.

Синдикати образовања у четвртак би требало да се састану са министрима просвете и државне управе и локалне самоуправе Младеном Шарчевићем и Аном Брнабић, а кључна тема састанка је испуњење раније потписаног споразума о решавању спорних питања, којим је предвиђена исплата награде и помоћи просветним радницима. Поменути министри су наследили Срђана Вербића и Кори Удовички, који су испред Владе Србије ставили параф на тај документ, а синдикати очекују да их Шарчевић и Брнабићева представљају у преговорима са премијером, који се очекују у првој половини марта. Друга тема састанка са два министра су платни разреди, који су такође превиђени поменутим споразумом, али који до данас нису уведени.

Од министра Шарчевића сва четири синдиката у образовању затражили су исплату светосавских награда за које су просветари ускраћени последње три године, као и исплату помоћи запосленима по основу 2,5 милијарди динара уштеде након збрињавања технолошких вишкова.

Испод републичког просека

Унија синдиката просветних радника је јуче реаговала на најаву премијера Александра Вучића да ће се заложити за повећање зарада запосленима у јавном сектору. Позивајући се на податке Републичког завода за статистику, указују да је просечна плата запослених у образовању – учитеља и наставника у октобру 2014. године пре умањења за 10 одсто износила 43. 223 динара, а у јануару ове године 40.124.

– Као што се на основу званичних података јасно види, зараде запослених у просвети су од новембра 2014. значајно мање, испод републичког просека, а стање се није поправило чак ни након два повећања која су била „већа него у другим делатностима“. Дубина у којој је потонуо материјални положај просветних радника је тако велика да би оваквом динамиком повећања, учитељи и наставници стигли просек у осталим делатностима тек након неколико година – поручују из Уније.

(Данас)

Top