Home >> Друштво,Екскурзије,Часопис >> 13 дана на екскурзији за 2.500 евра

Коментар ФБГ: Шта би још требало да се догоди на екскурзијама, да би просветне власти почеле да раде свој посао? Неколико пријава Секретаријату за образовање и Министарству просвете нису зауставиле директорку Четрнаесте београдске гимназије у походу на евриће: за 13 дана   „добра је“ 2.500 евра! Читајте данашњи „Пресс“:

RODITELJI PLATILI PROVOD U RIMU – FORUM GIMNAZIJA OPTUŽIO MARIJU MILETIĆ IZ 14. BEOGRADSKE GIMNAZIJE

 – Izvor: PRESS

Direktorka bila 13 dana na ekskurziji

ZARADILA 2.500 EVRA OD DNEVNICA ….. Miodrag Sokić: Prvo su išli đaci treće, a zatim i četvrte godine, ukupno njih 500. Direktorka bila u Italiji sa obe grupe učenika

Forum beogradskih gimnazija optužio je direktorku 14. beogradske gimnazije Mariju Miletić da je provela 13 dana na ekskurziji u Italiji sa učenicima te škole i za to uzela dnevnice u iznosu od 2.500 evra.

Kako tvrde u forumu, to je još jedna potvrda da se đačka putovanja zloupotrebljavaju za sticanje lične koristi.

Samo kao vođa puta

– Sa ekskurzije u Italiji upravo su se vratili učenici 14. beogradske gimnazije. Na ekskurziju su prvo išli đaci treće, a zatim i četvrte godine, ukupno njih 500. Direktorka ove škole Marija Miletić boravila je tamo i sa jednima i sa drugima, produžavajući svoj boravak u Italiji, tako da je u školi nije bilo ukupno 13 dana. Na osnovu odluke Saveta roditelja, direktorka je bila plaćena pet evra po učeniku što znači da je zaradila 2.500 evra – tvrdi predsednik foruma Miodrag Sokić.

On upozorava da je odluka Saveta roditelja o dnevnicama za direktorku nezakonita jer po Pravilniku o ekskurzijama direktor nije predviđen da vodi ekskurziju, izuzev ako je nastavnik ili vođa puta.

– Ova činjenica njoj nije smetala da obmane Savet roditelja, da ga navede da izglasa tu odluku i tako sebi obezbedi mesto na ekskurziji. Ovo je višegodišnja ustaljena praksa te direktorke. U prosvetnim krugovima se zna da su ekskurzije 14. beogradske gimnazije uvek najskuplje i da ih sprovode ista agencija i prevoznik čije su ponude, prividno, najpovoljnije. O tim ponudama odlučuju direktorkini ljudi. Mnogi roditelji su se nadležnima žalili na njen rad, ali prijave nisu urodile plodom. Zbog toga javno pitam: kako je moguće da prosvetne vlasti ne reaguju na njen nezakonit rad? Kako je moguće da roditelji ne mogu da spreče ovu pljačku? – ogorčen je Sokić.

Predsednica Foruma beogradskih osnovnih škola Radmila Dodić, koja je i sama više puta upozoravala da su ekskurzije u Srbiji izgubile edukativnu svrhu i služe nečem sasvim drugom, kaže za Press da je ovaj slučaj pravi dokaz za to.

Inspekcija nemoćna

– Razumela bih da direktor škole pođe sa jednom grupom učenika na put, da proveri da li se poštuju uslovi o realizaciji ekskurzije, ali da tamo ostane sa dve grupe, toliko dana, zaista, u najmanju ruku, nije moralno – navodi Radmila Dodić.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić rekao je za naš list da zakon ne zabranjuje da direktor ide sa đacima na ekskurziju, pod uslovom da je to predviđeno godišnjim planom o realizaciji đačkog putovanja.

– Jedino što mi u slučaju 14. beogradske gimnazije možemo da uradimo jeste da utvrdimo kako je planirana, pripremljena i realizovana – ističe Tmušić.

Direktorka: Smeta im naš uspeh

Direktorka Marija Miletić juče nije htela da komentariše optužbe Foruma beogradskih gimnazija, uz opasku da put nije trajao 13 dana.
– Zašto forum ima potrebu da kalja ugled naše škole ja ne znam. Očigledno da nekome od njih smeta što je 14. beogradska u prethodnom periodu doživela renesansu, o čemu najbolje govore uspesi naših učenika na takmičenjima i prilikom upisa na fakultete.

Top