Home >> Синдикат >> 1. мај: Протест или представа?

1. мај: Протест или представа?

„Машина.рс“:

Првомајски протест – присуство министра за рад довело до великог незадовољства

Првомајски протест у Београду је одржан уз присуство министра Зорана Ђорђевића и велико незадовољство дела присутних због тога. Синдикати су остали подељени а двоје активиста је приведено.

Првомајски протест у Београду који су организовали УГС „Независност“ и Савез самосталних синдиката Србије, почео је у подне на тргу Николе Пашића одакле је започета протестна шетња према згради владе Србије.

Протесту је присуствовало око три хиљада људи.

Скуп је организован под паролом „Да плате устану, а млади остану“, а у својим говорима синдикални представници су подсетили на све лошије радне услове у свим сферама, и све већу деградацију радничких права.

С обзиром на стање које синдикати истичу, није сасвим јасно присуство министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, који је само дан раније изјавио да су радничка права већа а услови рада бољи. Иако реалност сведочи потпуно супротно томе, Ђорђевић је изјавио да је на протест дошао како би послао поруку да ће влада радити напорно како би радницима било боље.

Тако је министар Ђорђевић не само искористио прилику да се обрати медијима већ је након тога, са синдикалним лидерима, стао и на чело колоне испред свих оних које спровођење политика овог министра и владе којој припада додатно осиромашује и експлоатише.

Да министру није место на челу првомајског протеста приметио је и велики број радника и радница који су са својим синдикалним организацијама присуствовали скупу. Велики број њих је негодовао, док су неки из протеста одлучили да бојкотују шетњу поред лидера синдиката.

На присуство министра реаговале су и активисткиње и активисти Левог самита Србије узвикивањем „Ђорђевићу лопове“ и „Колика ти је плата Ђорђевићу“, што се наставило и када је Ђорђевић стао на чело колоне поред синдикалних представника.

Због питања која су довикивали министру: „Шта кажете за радника који се убио у Гоши“ и „Шта је с трудницама које остају без посла“, полиција је привела једног активисту Не давимо Београд и једног из иницијативе Чувари ватре. Ухапшени активисти су спроведени у полицијску станицу у Мајке Јевросиме и против њих су поднете прекршајне пријаве.

Хапшење су солидарно покушали да спрече активисти и активисткиње Левог самита Србије, Маркс21, Социјалдемократске уније, Не давимо Београд и Чувари ватре, који су пратили полицију и окупили се испред полицијске станице захтевајући пуштање приведених.

Питање присуства министра на протесној шетњи за Први мај, који треба да подсети на све оне радничке победе које су изборене још у прошлом веку а које се радницима насилно одузимају, треба поставити синдикалним лидерима. Синдикалне изјаве за медије о неопходности реалног социјалног дијалога, а не само декларативног су суштински доведене у питање у тренутку када су дозволили да о радничким правима прича Ђорђевић и стоји испред синдиката. Јер раднице и радници желе реалну а не декларативну борбу за боља радничка права и радне услове, већу запосленост, осмочасовно радно време, достојанствену плату од које могу да живе.


„Данас“:

Стојиљковић: Министар је од протеста направио представу у којој смо ми из синдиката били позадина а он са својим обезбеђењем дефиловао на челу колоне

Зоран Ђорђевић први је министар који се појавио на првомајском синдикалном протесту, а инцидент са привођењем учесника и реакције јавности на тако организован скуп објашњавају због чега су се његови претходници на тој функцији уздржавали од сличних покушаја.

И сами организатори незадовољни су исходом манифестације која је требало да помогне у успостављању социјалног дијалога и борби за угрожена права радника. Да уз такве захтеве министру није место на скупу, тврди већина синдикалаца које смо контактирали. И један од организатора, Уједињени грански синдикат “Независност”, огорчен је исходом протеста и још истог дана издао је саопштење којим тврде да Ђорђевићу из досадашњих резултата рада није припадало место међу синдикалним челницима. Оштро су осудили и привођење два младића због неугодних питања постављених министру.

– Нисам сигуран да ли је министар позван или је сам одлучио да дође на протест, нисам био на седници Социо-економског савета када је о томе разговарано. То и није толико важно. Међутим, сигурно је да није требало да буде у првим редовима, ту се сам позвао. Тај човек је од протеста направио представу у којој смо ми из синдиката били позадина а он са својим обезбеђењем дефиловао на челу колоне – каже за Данас Зоран Стојиљковић, председник УГС “Независност” и додаје да синдикати сигурно не треба да буду у истој колони са онима који учествују у кршењу радничких права.

Питање око улоге министра на протесту посебно је заоштрено након приовођења два младића због чега је УГС оштро протестовао и најавио да ће се солидарисати са њима и пружити им пуну подршку у даљем поступку. Стојиљковић се слаже да питања о самоубиству радника у Гоши и “колика ти је плата” министру нису била пријатна, али подсећа да су она легитимна, да вербални деликт не може бити окарактерисан као нарушавање јавног реда и мира, као и да је та врста ризика министру требало да буде позната.

– Ко год да је на власти, синдикати са њим треба да разговарају, али не треба да идемо у истој колони док год у Србији имамо различите ставове о радничким и социјалним правима – закључује Стојиљковић.

Покушали смо и од другог организатора, представника Савеза самосталних синдиката Србије Љубисава Орбовића да добијемо коментар првомајских дешавања, али се он није јављао на телефон нити је одговарао на поруке из редакције.

Према речима Ранке Савић, председнице Асоцијасије слободних и независних синдиката, апсолутна је срамота то што је на протест позван министар Ђорђевић, а испружена рука других синдиката није прихваћена.

– Мислим да је том скупу требало да буде и АСНС, а то што нас нису хтели, брука је за организаторе. Да су сви синдикати били у првомајској колони, сложни око јединствених захтева властима и послодавцима, била би то другачија порука радницима, била би и другачија бројност. Организатори нису хтели да дођу други синдикати, они мисле да су сами себи довољни, а за то нема оправдања у резултатима. Они су иступили са листом захтева, али су истовремено позвали и министра који би то морао да спроведе – каже Савић.

Додаје да је непримерено и то што Ђорђевић није регаовао на хапшење двојице учесника.

– Саставни део и његовог и синдикалног посла је да се суочи и са непријатним питањима. Морао је да их истрпи и да чује и другу страну а не да дозволи да због вербално изреченог става, питања “колика ти је плата” и “да ли знаш како ми живимо”, а не неког другачијег инцидента, дозволи привођење људи.

Top