Home >> Синдикат >> 1. мај: Просветари на заједничком протесту

  • Форум
  • Коментари су искључени на 1. мај: Просветари на заједничком протесту
1. мај: Просветари на заједничком протесту

Чланови Синдиката образовања Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ и Синдиката радника у просвети Србије учествоваће у првомајском протесту који заједнички организују УГС „Независност“ и Савез самосталних синдиката Србије.

То је потврђено Данасу у тим синдикалним организацијама. Од репрезентативних синдиката образовања 1. мај једино неће обележити чланови Уније синдиката просветних радника Србије. Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић каже за Данас да је превасходни циљ побољшање материјалног положаја запослених у образовању, односно да плате просветних радника буду бар на нивоу просека Републике.

– Захтевамо побољшање материјалног положаја, боље услове рада, добре законе који треба да унапреде цео систем образовања. То није само интерес синдиката већ и државе, каже за Данас Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије.

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника, истиче да тај синдикат никада није организовао акције за 1. мај и да су препознали друге датуме да буду у „жижи дешавања на улици“, као што је 17. март. Тога дана, подсетимо, Унија је обележила две године од великог окупљања просветара испред Министарства просвете током највећег штрајка у историји српског образовања, који је завршен потписивањем споразума, на чијем испуњењу синдикати и данас инсистирају.

(Данас)

Top