Home >> Друштво,Култура >> Прва београдска послушала Оца Вају

Отац Вајо јачи од министра просвете

Свети Сава би се чудио и крстио позиву да се његов дан прославља кад му време није! Прва београдска гимназија неће послушати препоруку министра просвете, него свог пароха оца Вају, и школску славу Савиндан, уместо два дана раније, обележиће тачно 27. јануара, на Светог Саву! Форум београдских гимназија свим школама у Србији препоручује да не послушају министра просвете и да Савиндан прославе управо на Савиндан!

Министар просвете др Жарко Обрадовић је школама предложио да славља и школске приредбе организују у петак, 25. јануара, како ученици и професори не би морали у недељу да долазе у школу. 

Међутим, отац Вајо, протојереј, старешина Цркве светог Александра Невског у Београду, рекао је да то тако не иде и одбио је да дође у Прву београдску гимназију и да сече колач у петак, 25. јануара. Из тог разлога, на седници Наставничког већа одржаној у уторак, професори су одлучили да не поступе по препоруци министра просвете, већ да послушају свог оца Вају.

Тако ће прослава у овој школи бити приређена у недељу, на дан саме славе. Чак је закључено да ће свечаност бити достојанственија у недељу, а и боље посећена од стране званица, које неће бити спречене да се одазову позиву, јер је нерадни дан. Доћи ће и ученици, и наставници, и пензионери, и родитељи, и остале званице.

За Форум београдских гимназија министров предлог је прави безобразлук:

– Свети Сава, први архиепископ и просветитељ српски, мора да се помери, како би се извршила препорука министрова. И Светосавска академија ће се одржати два дана раније. Брука и срамота!- поручују из Форума. Да се поново појави међу нама, Свети Сава би се чудио и крстио позиву да се његов дан, као дан српског образовања, прославља кад му време није.

Форум београдских гимназија зато поручује свим школама у Србији: Не слушајте министра, Славите Савиндан на Савиндан!

7Comments

 1. Prof. каже:

  U Sedmoj smo shvatili da je ministar poslao preporuku, a ne naredbu, te smo bez ikakvog afektiranja, sa svestenikom, bez ikakve njegove podrske, proslavili Svetog Savu u nedelju.

 2. mirjana каже:

  ma sve je ovo nebitno kad mi zaradjujemo najmanje od svih javnih sluzbi

 3. Jelena каже:

  Ma, poenta su pare. Ovako ne mora da nam plati za to što radimo nedeljom, jer nismo morali 🙁

 4. Јока каже:

  Средње школе у Бачкој Паланци у недељу. Слава се слави у дан у који падне, а не када коме падне на памет. Е сад, дан духовности може и да се помера, до месец дана унапред или касније … 🙂

 5. Душица каже:

  И код нас је слава кад је слава, Савиндан је у недељу.Крајње је време да се ова спс б*г*а макне с власти.

 6. гром каже:

  Нисте једини! а и не видим ту Бог зна шта! То је само прпорука, па ко како! Не треба претеривати, баш!

 7. Никола каже:

  У Зрењанинској гимназији слава ће бити у недељу. Нисмо ни помислили да послушамо министра.

Top