Home >> Синдикат,Штрајк >> Када власт окрене леђа правди
Када власт окрене леђа правди

Обавештавамо просветну и целокупну јавност да ће професори Живадин Дисић, Смиља Јанковић и Петар Благојевић отпочети штрајк глађу, у среду 8. фебруара 2017. године, због перманетног угрожавања основних људских права, међу којима је основно право – право на рад.

Претходних месеци јавност у Србији је пружила велику подршку колеги Милојевићу, невино оптуженом да је ударио дете, чија је невиност, у међувремену, потврђена правоснажном судском пресудом. И док колега Милојевић чека да правда буде, до краја задовољена, а он враћен на посао уз повећу новчану одштету, коју ће у име директорке (која је још увек на тој позицији) морати да плате грађани Србије, сведоци смо чињења неправде и другим колегама.

Колега Живадин Дисић је лажно оптужен да је ударио колегу из школе, због чега му је директорка, након спроведеног дисциплинског поступка, уручила отказ и  одузела лиценцу (уз подршку претходног министра Срђана Вербића). Упркос правоснажној пресуди у којој је потврђено да колега Дисић није крив, он још увек не ради и чека да правда буде задовољена.

Слична је прича и друго двоје колега које је самовоља директора оставила на улици без могућности запослења, а што их је и натерало на овакав потез, до сада незабележен у просвети.

Форум београдских гимназија позива министра да спречи овакав очајнички потез колега, чиме ће допринети да просвета, по ко зна који пут, не дође на стуб срама, а колеге не угрозе здравље и живот.

Форум београдских гимназија, такође, позива целокупну јавност, све запослене у просвети и синдикате да се, уколико министар у најскоријем року не нађе решење за овакву ситуацију, прикључе протестима подршке, које ће Форум београдских гимназија организовати у знак подршке и солидарности са колегама, јер када власт окрене леђа правди једино што остаје је отпор таквој власти.

ФБГ

One Comment

  1. Tatjana каже:

    Samovolja direktora se granici sa diktaturom.Za njih nema zakona. Kada ce neko od njih odgovarati za svoju nesposobnost i politicko poltronstvo

Top