Home >> Друштво,Интервју,Часопис >> ФБГ 9/ Ријалити образовање: Апостоловски, Петернек, Бујошевић, Митровић

  • Форум
  • Коментари су искључени на ФБГ 9/ Ријалити образовање: Апостоловски, Петернек, Бујошевић, Митровић
ФБГ 9/ Ријалити образовање: Апостоловски, Петернек, Бујошевић, Митровић

Александар Апостоловски:

Коцкасти Кристијан уместо Бранка Коцкице

Старлетизам постаје последња фаза идиотизма, о чему је Орвел имао неколико занимљивих опсервација

Ако први спот Маце Дискреције у коме се она брчка у фонтани блокира Јутјуб и изазове пажњу као нова Ријанина песма, ако је нови дечји идол уместо Бранка Коцкице, у посттранзиционо доба, постао угледни криминалац Кристијан Коцкица, и ако је народ већ месецима сав хепи што му Пецони уместо цигала продаје Атину Ферари, да ли су у праву потписници петиције који траже забрану ријалитија који су окупирали српски јавни простор?

Петиција за искорењивање ријалити програма може се оцењивати моралном претенциозношћу јер њени идејни творци сматрају да је конзументима тог телевизијског смећа потребан старатељ. Или можда мисле да већина Срба и осталих етничких заједница не уме да користи даљински?

Суштина читавог ријалитија, од „Малдива Србије” који се попут џиновског трансформера претвараjу у „Фарму”, јесте да буљећи у та деликвентна бића у просторима који симболизују затворе, иако имају и базене, као поданици таквог поретка, своје вијуге не замарају стварима које живот значе.

Старлетизам тако постаје последња фаза идиотизма, о чему је Орвел имао неколико занимљивих опсервација. Тако су ријалитији постали основна медијска полуга тоталитарних друштава, а баш таквим интеграцијама Србија тежи. Из „Кино ока” она је дошла под надзор „Великог брата”.

Отуда лажна нада да ће, кад-тад, сваки Србин сести за клавир и одсвирати збирку „Трансценденталних етида” Франца Листа. Додуше, први победник „Великог брата” био је управо пијаниста, добар дечко. И готово да више никога не занима. Пристојан је и скроман. Погрешан човек, у погрешно време, на погрешном месту.

 

Bujosevic 1

 

Драган Бујошевић:

То на РТС нећете гледати!

 

Директор РТС Драган Бујошевић за часопис ФБГ тврди да Јавни сервис неће емитовати такве програме.

То никада нећемо дозволити. Једна телевизија емитује осам сати дневно тај програм, друга четрнаест сати, а сасвим сигурно нису добили лиценцу од РРА да пуштају ријалитије. Проблем постоји и у нашем систему образовања, одрастања. Чини ми се да од времена Милошевића немамо успостављен систем вредности, а то је основни разлог што толико људи гледа ријалитије. То је отприлике око трећина гледалаца. Знају појединци да кажу „сви гледају само то и ништа друго“, а то једноставно није тачно. Имате овакав РТС, који, иако може да буде много бољи, сваки дан туче „Пинк“ и „Хепи“ и то са „Дневником”, емисијама „Око“, „Слагалицом“, домаћом серијом, „Београдском хроником“. Понекад између њих упадне нека драстична „Фарма“, или „Парови“, али то је онда кад некога избацују или организују спектакл, као рецимо: „Ево сад водимо Кристијана да га саслушава полиција.“ То је потпуно невероватно – напомиње Бујошевић.

 

peternek

 

Тања Петернек:

 

Лицемерје, себичлук, недостатак морала

 

Тања Петернек Алексић, ауторка култне емисије „Као сав нормалан свет“, с друге стране, каже да је „врло незахвалнo давати савет професорима како да усмеравају гимназијалце, којима је у опису година да негирају све савете и усмеравања“.

У паметним главама наше деце ствари су, чини ми се, прилично јасне. Професори треба да се са њима подсмехну оваквим креатурама и карикатурама. Тако се добија не само размена мишљења већ и другарска блискост, у којој професори остају они које ђаци памте заувек (а ком професору није циљ да буде нечији Коста Вујић), а ученици стасавају у добре људе који од својих живота неће правити шоу-програме. На другој страни, одраслом човеку се властите грешке чине „мање” ако је некој ТВ звезди, или анонимусу, дозвољено да све ради пред камерама. Тада гледалац размишља о томе колико је тај неко јадан – истиче Петернекова уз опаску да је једини разлог постојања таквих програма да у гледаоцима пробуди оно најгоре. – Уз њих нација заглупљује, постаје лоша и примитивна, али уљуљкана у ТВ животе лакше подноси сиромаштво и недостатак посла… У ријалити програмима појам забаве своди се на лицемерје, себичлук, недостатак било какве врсте морала и пристојности.

 

mitrovic

 

Жељко Митровић:

 

Децу васпитавају породица и школа, а не телевизије!

 

– Телевизије не васпитавају децу и омладину већ породица и систем школства –  истиче Жељко Митровић, власник телевизије Пинк, напомињући да су упутства о узрасту за који се неки програм не препоручује сасвим довољна за оне који васпитавају децу.

После насилних инцидената у “Фарми” Независно удружење новинара Србије затражило је од савета Регулаторног тела за електронске медије да хитно и најоштрије казни ТВ Пинк. Тим поводом, Митровић каже да га радује регулисање ријалити програма и наводи да ће ТВ Пинк тада моћи да покаже све што уме.

Уз сагласност да овакви програми могу штетно да утичу на публику, посебно младе, први човек ТВ Пинк истиче да погубно утичу и на структуру програма, додајући да ријалитији нису законом забрањени, као и да би сваки вид забране представљао озбиљно нарушавање медијских слобода.

Top