Home >> Разно,Упис >> Писмо једног родитеља ФБГ-у

Писмо једног родитеља ФБГ-у

Коментар ФБГ: Писмо нам је упутио родитељ једног ученика (сада бивше) Основне школе „Стари Град“. Да појаснимо:

Одлуком Града Београда из јуна месеца 2017. ова основна школа је угашена, а у њену зграду у Улици Херцег Стјепана на Дорћолу управо се усељава Спортска гимназија.

Родитељи  ученика и наставници основне школе су се још од прошле године организовали и протестовали у напорима да спрече  гашење школе. Њихова аргументација се сводила на успехе школе. традицију (?!), емоције њихове деце, као и на „зашто само ми кад има и других“.

Насупрот таквој аргументацији родитеља стоји податак да школа већ годинама уназад има недопустиво мали број ученика (око 145) и да је рационално да се ти ђаци пребаце у суседне основне школе, како би се огромна школска зграда доделила некој другој школи.

ФБГ се тим поводом оглашавао, бранећи ову рационализацију коју су спроводили Град Београд и Министарство просвете и коментаришући протесте родитеља метафором „Дивљи запад“.

Овде можете прочитати саопштење ФБГ-а од прошлог августа у вези овог случаја.

Овакав став ФБГ-а никако није имао за циљ омаловажавање ученика и родитеља.

Наиме, став ФБГ-а је да у једној уређеној држави не могу родитељи који станују у околини школе својатати и бранити школу као да је њихова дедовина, већ да држава има право и дужност да гаси, премешта и оснива школе у складу са својом образовном политиком, поготово када се ради о рационализацији школске мреже.

 

ПИСМО РОДИТЕЉА

„Остало је још само да Вас питам: 1. да ли је добро за образовање, и 2. на шта Вас подсећа следеће: министар просвете, науке и технолошког развоја је 31. марта у информатору о упису у средње школе навео да ће се од 1. септембра на адреси у Улици Херцег Стјепана налазити Спортска гимназија, иако у том тренутку није постојала одлука да је угашена основна школа Стари Град која се 31. марта налази на поменутој адреси.

Шта мислите, како је министар 31. марта могао знати како ће одборници 15. јуна гласати за или против гашења школе? По свему судећи, 110 одборника је у месецу марту јавило министру да ће 15. јуна гласати да школа Стари Град буде угашена, те је тако министар ту информацију имао пре седнице Скупштине града и 31. марта објавио да се Спортска гимназија од 1. септембра налази у Херцег Стјепана.

На шта Вам то личи, да ли на дивљи запад?

С поштовањем,

један родитељ једног ђака Основне школе „Стари Град“.

Top