Home >> Друштво,Образовање >> „Дивљи запад“ на Дорћолу
„Дивљи запад“ на Дорћолу

 

Коментар ФБГ:

„Дивљи запад“ на Дорћолу

 

Некада, на  Дивљем западу, мештани су, градећи своје „ново друштво“, одлучивали где ће да буду црква, школа и куплерај, а попа, учитељицу и курве доводили су, постављали и мењали како им се прохте. 

Ово отворено писмо анонимне „групе родитеља“са београдског Старог Града подсећа управо на Дивљи запад. Није ово први пут у нас да родитељи желе „у чопору“ да одлучују о образовању.

Поред тога што обилује разним неприкладним и непристојним терминима, писмо се састоји претежно од демократије и људских права, чак се помињу и неки тржни центри. Посебна ступидарија је позивање ових анонимаца на „оне који носе беџ европског пута на реверу“.

Ипак, има и горе од горег: анонимци су писмо упутили и Мајклу Девенпорту (тренутно на функцији федералног шерифа Србије), што открива намеру да се овај напор Министарства просвете до краја политизује и „европеизује“. А то никада није добро за образовање.

Охрабрујемо Министарство просвете да се не уплаши од ове непотписане дружине коју објављује „Курир“ јер, у супротном, од рационализације неће бити ништа!

Миодраг Сокић, потпредседник ФБГ

 


stari

 

ОТВОРЕНО ПИСМО РОДИТЕЉА ЂАКА ОШ СТАРИ ГРАД:

 

Хитно зауставите гашење школе током распуста

 

БЕОГРАД – Школска управа Београда актуелизовала је приче о затварању појединих основних школа у Београду. Сви надлежни почевши од саме управе, преко градских власти, па све до Министарства просвете, не желе јавно да се огласе већ своје планове покушавају да спроведу у тајности током летњег распуста.

Зато су родитељи ђака ОШ Стари град решили да упознају јавност са чињеницама и да градској власти и Министарству просвете поставе захтеве како да се дође до решења. Они су се преко отвореног писма обратили српској јавности, али су га и адресирали на мандатара Александра Вучића, шефа делегације Европске уније у Србији Мајкла Девенпорта, заштитника грађана Сашу Јанковића. Писмо је такође послато и министру просвете, Гредској управи Београда, Просветном савету и многим другим.

Писмо родитеља ученика ОШ Стари град преносимо у целости:

 

ОТВОРЕНО ПИСМО СРПСКОЈ ЈАВНОСТИ

 

Иза најаве да ће Скупштина Београда усвојити документ рационализације школа у Београду крије се једноставан и надасве прозаичан разлог – неспособност надлежних да се реши просторно питање Спортске гимназије. Уместо да се на озбиљан начин приступи решавању проблема, дошло се на другу, по питању демократије и права грађана, много деструктивнију идеју.

У марту месецу је скован план да се ђаци ОШ Стари град пребаце у ОШ Скадарлија а да се у њихов простор смести Спортска гимназија.

Међутим, реакција родитеља, ђака и наставника их је поколебала у овом бахатом походу и натерала на корак назад. Решили су да све увију у једну системску обланду те да се кроз план рационализације угаси више основних школа.
Почетком јула је одржан састанак Школске управе Београд са директорима школа са општине Стари град на коме је предочено да ће се школа Стари град затворити. Речено је да ће наставници имати посао у другим образовним установама и да не таласају. На страну што је ово противно свим европским стандардима којима као земља тежимо, него није ни претерано рационално. Каква је то рационализација када се једна деца замењују другом у истом простору. Наша деца треба да пређу у неупоредиво лошије услове а своју школу препусте другим ђацима. Да ли су нека деца важнија од друге? Да ли је један од разлога можда и атрактивна локација? Па ћемо ускоро уместо школе имати велелепни облакодер или тржни центар? Изгледа да се градска управа мало погубила заборављајући да ђаци, родитељи и наставници, укратко грађани, нису кромпири у џаковима који се могу лако пребацивати. Грађани, као порески обвезници који финансирају бројне активности, између осталих и образовање, имају право да траже од локалне самоуправе школу на својој територији која им највише одговара. И то нико не сме да заборави докле год носи беџ европског пута на реверу.

Тринаестог јула је на државној телевизији објављен прилог о рационализацији школског простора у коме је Снежана Марковић испред Министарства просвете рекла да се овај проблем мора решити до 31. августа јер ће у супротном морати да се чека годину дана.

Време решавања овог проблема током летњег распуста говори само за себе. Мислећи да ће родитеље и ђаке ухватити неспремне током распуста, покренута је акција која не може проћи ни у једном демократском друштву. Морамо да нагласимо да ми јесмо за системска решења али када им је време. Све да и Скуштина Београда усвоји план рационализације школа, он не може ступити на снагу првог септембра већ може важити тек од почетка школске 2017. / 2018. године.То би дало родитељима времена да се припреме и изаберу нову школу за своје дете. Све друго било би грубо кршење људских и грађанских права и гажење нашег достојанства.

Министарство просвете је школама које жели да затвори одобрило упис првака и списак уџбеника што је и објављено на њиховом сајту. Зато су многи родитељи већ купили књиге за нову школску годину а оне у другим школама не важе.
Остаје и даље проблем за децу: нова средина, прекинута пријатељства, нова учитељица, споро привикавање деце са посебним потребама на нову средину, поновна интеграција ромске деце у друге колективе и сл. Све су ово проблеми које ствара градска управа а који за њих нису много забрињавајући.

Најсрамнију улогу у свему има Министарство просвете, сам министар и његови помоћници. Као да су заборавили да им је посао да брину о напретку образовања. Уместо тога претворили су се у бирократске апаратчике који се баве пребројавањем ребара радијатора и бројем ролни таолет папира. И тако ће овај министар просвете бити упамћен у историји као онај министар који је затварао школе“! Неписмени кнез Милош Обреновић је отварао школе и лицеје по Србији а овдашњи министар их затвара. Шта ли ће помоћница министра за основно образовање рећи својим колегама у школи у Мионици која такође има мање од 400 ђака када неко закуца и на њихова врата? Или мисле да су они изузетак?
Када је школа Стари град у питању ни тврдња да нема 400 ђака није потпуно тачна. Наша зграда не зврји празна како се могло чути већ ту свакодневно борави и 400 ђака балетске школе. Пре петнаест година смо помогли граду да реши проблем недостатка простора балетске школе Лујо Давичо и отворили им наша врата. Њихова деца деле са нама простор и то без надокнаде иако су надлежни другачије тврдили.

Када причамо о школи Стари град морамо да напоменемо да постоји једносменски рад, одељења нису велика што омогућава да се наставник посвети сваком ђаку, степен толеранције на различитост је висок, школа је без насиља, ромска деца су интегрисана у образовни систем, деца са посебним потребама се прихватају као равноправна итд. То су иначе све циљеви које је Министарство просвете објавило у својој статегији развоја образовања до 2020. године. Уместо да се ови параметри сагледавају уз премијерову премису да ОБРАЗОВАЊЕ НИЈЕ ТРОШАК ВЕЋ ИНВЕСТИЦИЈА, градске власти и министар просвете су решени да силују демократију и вољу грађана спроводећи своје планове, а све због неспособности да квалитетно реше проблем Спортске гимназије и притом не угрозе ни друге ђаке ни њихове родитеље.

Свака школа и крај у коме се налази имају своје специфичне разлоге зашто родитељи сматрају да не треба да буде затворена. Ми се овим писмом обраћамо исључиво у наше име али подржавамо борбу ОШ Ђуро Стругар којој је пре неки дан предочено да ће такође бити затворена као и будућу борбу основних школа које још увек не знају да им се за време овог распуста спрема гашење.

Обраћамо се Министру просвете, градској управи и свим надлежним за овај проблем.

Захтевамо да се до потребног решења дође на следећи начин:

• Хитно зауставите све радње везане за затварање школа током рапуста.

• У септембру нас званично обавестите о предлогу за рационализацију школског простора и критеријумима на основу којих је предлог донет.

• Покрените јавну расправу на којој ће све заинтересоване стране изнети своје мишљење.

• Након јавне расправе и узимања у обзир аргумената свих страна донесите одлуку која ће бити спроведена по завршетку школске 2016./2017. године.

• Одговор на кораке предложене у ових пет тачака званично доставите на адресу школе Стари град

Родитељи ђака школе Стари Град

(„Курир“)

3Comments

 1. Danilo каже:

  Poštovani,
  Apsolutno sam zgrožen sam vašim komentarom, uvredama i nepristojnim poređenjima. Ne ulazim u motive vašeg pisma kojim sokolite ministra i očito se preporučujete za „šerifa“, ali treba da se s*amite ******** što vređate stanovnike Dorćola poredeći ga sa Divljim zapadom i stavljajući u istu ravan škole i kupleraje, učiteljice i kurve. Roditelje nazivate „anonimcima“ i poredite ih sa „čoporom“ a ono što oni traže nazivate „stupidarijom“. Ne mogu da verujem da ste prosvetni radnik i da vaše stavove deli i forum beogradskih gimnazija.
  Po vama „evropeizacija“ obrazovanja nije dobra, što znači da niste čitali Strategiju razvoja obrazovanja. Po vama roditelji ne treba da budu deo obrazovnog sistema, jer ste očito za politiku čvrste ruke i nepoštovanje zakona. Igrate u timu koji bi da otme školu nečijoj deci zarad jeftinih političkih poena. Ali u jednom ste u pravu Sokiću, racionalizacija je preko potrebna. Da se nekulturni i nepristojni što pre odstrane iz prosvete.

  • admin каже:

   Да, нама наставницима европеизација у многоме смета, поготово када је у питању погрешна и погубна имплементација у српско образовање, за шта смо ми Срби прави мајстори. Видимо да сте и Ви у томе мајстор, као „онај који носи беџ европског пута на реверу“.. Препоручујемо Вам да нас одмах тужите Мајклу Девенпорту.

 2. Lj каже:

  Na zalost oni koji pisu peticije neka prvo procitaju Pravilnike koji vase od 1995. godine, pa mozda i ranije, gde za skolu kao pravno lice potrebano je minimmum 24 odeljenja a sada su spustili na 16.
  Ovi potpisnici peticije se ponasaju kao neobavesteni.
  OS i baletska skola nisu iste skole.
  Neka procitju zakon, to su dav razlicita pravna subjekta sem ako OS nije dobila prosirenu delatnost.

Top