Home >> Образовање,Слајдер >> Зашто нема уџбеника за реформисане разреде гимназије?

  • Форум
  • Коментари су искључени на Зашто нема уџбеника за реформисане разреде гимназије?
Зашто нема уџбеника за реформисане разреде гимназије?

Реформа гимназија почела је прошле године. Први разред ђаци су завршили са тек покојим новим уџбеником. У другом, ништа боља ситуација. План и програм постоје, али упркос обећањима Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања да ће нови уџбеници бити одобрени до почетка школске године, то се није десило.

Како учити и савладати градиво када уџбеника за други разред гимназије још нема у књижарама, питају се ђаци и њихови родитељи, а професори се уздају у своју креативност, поготово из српског језика и књижевности где су измене највеће, због лектире у реформисаном програму.

„Чињеница да не постоји уџбеник, читанка, граматика за други разред гимназије је нефер и неправда према ђацима и родитељима“, сматра Ана Аврамовић, професор српског језика и књижевности Треће београдске гимназије.

Каже да се сналазе на различите начине – користе старе читанке, литературу из библиотеке, траже по интернету, копирају старе уџбенике што представља посебну потешкоћу јер то може да подлегне прекршају о заштити ауторских права 

Нови уџбеник из физике није најављен, али се примењује нова расподела часова – час теоријског предавања и један час рачунских вежби.

„За тај један час требало би да пређем целокупно градиво другог разреда које је веома захтевно за ученике и кључно је за студенте техничких факултета“, каже Драгана Павловић, професорка физике Треће београдске гимназије. 

Према њеним речима, за часове вежбе немају никакво упутство шта треба да се ради, да ли ће то бити рачунски задаци или експерименталне вежбе или комбинација. То је, како каже, наставницима остављено да сами одреде. 

Препорученог уџбеника нема ни из биологије.

„Ми наставници припремамо материјале за ученике, било копирањем постојећих садржаја или копирањем истих. Такође упућујемо ученике на садржаје у уџбеницима који су се раније користили у настави у вишим разредима јер је градиво делимично пребачено из на пример трећег разреда друштвеног смера гимназије или четвртог разреда природног смера гимназије“, каже Сања Дамјановић, професор биологије Треће београдске гимназије.

Извор: РТС

Фото: print screen РТС

Top