Home >> Образовање >> Реформа уз старе уџбенике. Зашто нема нових уџбеника за први и пети разред?

  • Форум
  • Коментари су искључени на Реформа уз старе уџбенике. Зашто нема нових уџбеника за први и пети разред?
Реформа уз старе уџбенике. Зашто нема нових уџбеника за први и пети разред?

На почетку нове школске године за ученике првог и петог разреда почео је да се примењује нови наставни програм. Због тога закон прописује да се новоуведени уџебеници након годину дана могу заменити, тако што се школе изјашњавају које књиге желе да задрже за наредне године.

Међутим, министар просвете Младен Шарчевић је директорима школа послао допис да се књиге неће мењати због буџета родитеља. Родитељи одговарају да потезом министра не добијају на уштеди.

Пред крај првог полугодишта, отвара се нова дилема – да ли ће од септембра будући прваци и петаци учити из нових или старих уџбеника? Закон каже да би требало да добију нове књиге. Министратво просвете је донело другачију одлуку. Директорима школа, упућен је допис да овогодишњи уџбеници остају исти и за следећу школску годину.

„Министарство просвете послало је допис директорима основних школа, имајући у виду ће се у наредној школској години примењивати нови програми наставе и учења за други и шести разред основног образовања. Ако би се истовремено мењали уџбеници и за први и пети разред, то би представљало велико финансијско оптерећење за родитеље“, објашњавају из ресорног министарства.
Међутим, родитељи одговарају да уштеде у њиховом буџету неће бити. Милена Јањић за Н1 каже да ће свом детету свакако морати да купи нове књиге.

„Промењен је наставни програм, друго по тим књигама се пише, деца пишу или секу, лепе, тако да ја у сваком случају, и да имам неко млађе дете које би требало да наследи те књиге не знам како би их наследило, јер те књиге су коришћене. Друго имате на њима позади или напред, има дигитални код. Он углавном траје неких годину дана, тако да ја не знам како су тај проблем решили, и ја не видим никакву уштеду и за убудуће, ја ћу сигурно куповати нове књиге“, каже Милена Јањић.

Издавачи уџбеника, одлуку ресорног министра Младена Шарчевића оцењују као непримерену. Нада Осмајић из Вулкан издаваштва сматра да министар на овај начин произвиљно тумачи и мења одредбе Закона о уџбеницима, што је недопустиво.
„И оно што је лоше, јесте што је то урађено без икакве најаве, што је урађено месец и по дана пре него пто је требало да се донесе одлука о избору уџбеника за наредну годину. Оно што је још у целој причи нама негде најстрашније је то што је и Министартво и комисије Завода за унапређење образовања и васпитања су прегледале наше уџбенике, буквално до пре неки дан, дали нам позитивне оцене за њихово коришћење у наредној години“, истиче Осмајић.

Добит од одлуке ресорног министра сигурно имају издавачи уџбеника чија се издања сада користе. Наиме, по изласку новог каталога одобрених наслова за први и пети разред, поједини медији су писали, да од 173 понуђених школских књига, готово трећину штампају издавачке куће Клет, Нови Логос и Фреска. Све су део исте групације и незванично се спомиње да су на тржишту уџбеника заступљене са више од 50 одсто.

Извор: Н1

Top