Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Закон о раду: Драма на видику

Закон о раду ће тек изазвати праву драму током јануара. Наиме, познато је да су грански синдикати још раније изашли из преговора о Нацрту новог Закона о раду. Влада је наставила посао са послодавцима. Јавна расправа, заказана током децембра у Новом Саду, Крагујевцу и Београду, је пропала. Синдикати, незадовољни третманом од стране Владе РС током прављења нацрта новог закона, минирали су две јавне расправе. Трећа, београдска, није ни одржана. Уместо тога, Влада РС је донела одлуку да се расправа настави писменим путем, и дала је рок за затварање расправе: 10. јануар 2014.

Не зна се шта је горе од горег, али свакако је најгоре социјални дијалог свести на дописивање (без трага и гласа) са Владом РС електронском поштом. Али, има горе и од најгорег: овим је Влада ушла у врло опасну зону нетолеранције према јавном мњењу и грађанима, рачунајући на разне околности (повољне по њу) да овај несрећни закон ипак некако прекотрља кроз скупштински компјутер. Те околности су: „обрачун“ са криминалом, „успешан“ рад Владе, „успешни“ преговори са Косовом, „успешни“ преговори са ЕУ, армија незапослених, апатија запослених и опште неповерење у синдикате.

Грански синдикати СССС и Независност упутили су Влади РС заједнички захтев за хитно повлачење овог нацрта закона, а СССС је већ објавио штрајк.

 

Проведимо још ово мало празничних дана у небризи и весељу, па се вратимо у реалност:

 

 

Top