Home >> Синдикат >> За просветаре платни разреди не значе и веће плате

  • Коментари су искључени на За просветаре платни разреди не значе и веће плате
За просветаре платни разреди не значе и веће плате

За три месеца нови начин обрачуна зарада

Од 1. јануара следеће године зараде просветних радника требало да би да буду исплаћиване у складу са платним разредима, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја. До краја јула биће усвојен Закон о систему плата запослених у јавном сектору који ће прописати увођење платних разреда и у просвети. То подразумева нови начин обрачуна зарада на основу радног учинка, кажу представници ресорног министарства.

Министар просвете Младен Шарчевић и Ана Брнабић, министарка државне управе и локалне самоуправе, информисали су представнике четири репрезентативна образовна синдиката са  припремама за доношење овог правног акта.

Шарчевић је нагласио да ће у одређивању критеријума радног учинка за запослене у просвети учествовати ресорно министарство, док су синдикалци затражили да добију нацрт закона пре него што оде на јавну расправу. Представници запослених у просвети још нису видели нацрт поменутог закона, а нико од представника министарстава није могао да им гарантује да ће увођењем платних разреда њихов материјални положај бити побољшан.

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника, упркос оптимистичким најавама, сматра да је увођење платних разреда на „дугачком штапу”.

Скептичан је и њен колега Томислав Живановић, председник гранског синдиката просветних радника „Независност”. Он је изјавио за наш лист да не верује да ће нови начин обрачуна зарада значајно утицати на побољшање материјалног положаја просветара.

– Да би социјална правда била задовољена неопходно је да плате просветних радника буду повећане барем за трећину. Знамо да се то неће десити, али очекујемо барем неки позитиван помак – каже Живановић.

Јасна Јанковић подсећа да су просветари највећи заговорници платних разреда, али да платни разреди неће обухватити јавна предузећа, што је, како каже, недопустиво. И даље ћемо, како каже, имати апсурдну ситуацију да је спремачица у ЕПС једнако плаћена као наставник у школи.

Како би што пре помогли колегама да реше материјалне проблеме Унија ће, како каже Јанковићева, инсистирати на исплаћивању награда и правилној расподели уштеда остварених у образовном систему.

– Немамо времена за губљење. Борићемо се да ове године запослени добију награде од најмање 5.000 динара. У наредних недељу дана влада би требало да нам одговори на који начин ће нам исплатити те награде. Подсећамо их да смо Светосавску награду последњи пут добили пре неколико година– каже наша саговорница.

Она је подсетила да су синдикати радили на распоређивању технолошких вишкова. Бољом организацијом посла уштедели су 2,1 милијарде динара од августа 2015. године. Тај новац, како каже Јанковићева, не би смео да буде враћен у републички буџет јер запослени очекују да буде употребљен за потребе образовног система.  Пре свега за побољшање материјалног положаја просветара.

(Политика)

Top