Home >> Образовање >> Вратити домаћинство у школе

  • Коментари су искључени на Вратити домаћинство у школе
Вратити домаћинство у школе

Важно је да деца у школи уче о правилној исхрани

Значај учења о здравим животним стиловима у школском систему било је прошле недеље у Београду тема која је на конференцији „Здраво растимо“ окупила више од 60 наставника
физичког васпитања и биологије из целе Србије.

О томе како унапредити опште знање ђака у нашој земљи, о важности вођења рачуна о правилној исхрани и редовним физичким активностима, наставници су дискутовали на интерактивним радионицама ове конференције, која је део глобалне иницијативе „Здрава деца“, коју у Србији заједно спроводе Савез за школски спорт Србије и компанија „Нестле“.

Реч је о најопсежнијем пројекту овакве врсте у региону, чији је циљ да код деце створи свест о важности здравих животних навика кључних за превенцију гојазности и прекомерне тежине и с њима повезаних најраширенијих болести данашњице, попут дијабетеса, кардиоваскуларних болести и астме.

Наставници који реализују овај пројекат у школама су се сагласили да, иако је пуно урађено у протеклим годинама, постоји простор за побољшање знања деце о здравим навикама, те да је важно поновно увођење здравственог васпитања као засебног предмета, као и наставе домаћинства.

У стицању бољих навика у исхрани и схватању значаја о вођењу рачуна о свом здрављу ученицима би, по мишљењу наставника биологије и физичког, помогли и обнова школских кухиња и укључивање програма „Здраво растимо“ и едукације о правилној исхрани и значају физичких активности у школски курикулум. Учесници Конференције сматрају и да је пожељно увести додатне физичке активности које би обухватиле и ђаке који нису склони спорту, обновити спортске сале, а наглашена је и подршка школа и институција родитељима у одгоју здравије деце.

Наставници су указали и на чињенице да су у појединим школама потребни редовни, превентивни здравствени прегледи за ђаке, као и на лошије стање спортских сала у школама у мањим местима.

Кроз едукације у оквиру овог пројекта до сада је прошло више од 19.000 ђака, а у овој, шестој сезони биће обухваћено још скоро 5.500 ученика седмих разреда.

– Пројекти у партнерству јавног и приватног сектора, као што је „Здраво растимо“ су од изузетног јавно-здравственог значаја- истакао је председник Савеза за школски спорт Србије Жељко Танасковић. – Резултати овог програма нам представљају подстицај да наставимо са образовањем и мотивисањем ђака да се баве спортом и примене знања о правилној исхрани која су усвојили кроз овај програм.

Пројекат су и ове сезоне подржали министарства просвете, науке и технолошког развоја и омладине и спорта , као и Завод за унапређивање образовања и васпитања.

(Дневник)

Top