Home >> Синдикат >> Војни синдикат тражи повећање плата
Војни синдикат тражи повећање плата

 

Војни синдикат тражи повећање плата

 

Представници запослених у ВС упутили захтев Министарству одбране којим захтевају усклађивање примања са Законом о Војсци. – Чак 70 одсто припадника ВС имају плату мању од просечне у Србији

Војни синдикат Србије обратио се Министарству одбране тражећи повећање плата професионалним припадницима Војске Србије и усклађивање основице за обрачун зараде са важећим законским одредбама.

„Лош стандард, све веће обавезе и раздвојеност од породица која доноси веће материјалне трошкове, знатно доприносе све мањој популарности војничког позива. Одлив војничког кадра све је већи и то пре свега због немогућности да са својим примањима прехране породице, па су припадници Војске приморани да раде додатне послове”, наводе представници синдиката у захтеву који су упутили ресорном министарству.

Они подсећају да основица за обрачун зарада професионалним војницима износи око 24.000 динара. Када се узме у обзир да је просечна нето зарада у јуну ове године износила око 46.000 динара, јасно је да је основица за обрачун зарада професионалних војника готово двоструко мања. Законом о Војсци Србије утврђено је да основица за обрачун зарада не би смела да износи мање од 75 одсто просечне републичке нето зараде, што значи да би основица за зараде запослених у ВС требало да буде око 35.000 динара.

„Обавештени смо више пута од Министарства одбране, Владе Србије и Војске да су буџетом планирана и одобрена довољна средства намењена платама професионалних припадника ВС тако да нема основа да зараде не буду усклађене са законским лимитом”, наведено је у иницијативи представника ВСС.

Они упозоравају да чак 70 одсто запослених у ВС има плату мању од просечне у Србији. Најугроженија категорија су професионални војници чија месечна зарада износи свега 32.000 динара, док око 80 одсто подофицира зарађује око 40.000 динара. „Политика” је у неколико наврата извештавала о овој теми, а представници јединог репрезентативног синдиката запослених у Војсци нагласили су да се њихов животни стандард урушава највише у последње три године јер су плате смањене у два наврата, а осим тога „скресане” су дневнице за дежурства и путовања. Ангажовање у Копненој зони безбедности дневно се плаћа само 1.500 динара, а велики број професионалних војника тренутно је на терену јер полиција и војска надзиру границе спречавајући илегални улазак миграната. Из синдиката упозоравају да велики број ових војника најављује скидање униформе одмах након повратка са терена.

Током прва два месеца ове године Војску Србије напустило је 152 војника по уговору, подаци су Војног синдиката Србије, а сваке године врата касарне заувек затвори око 800 професионалних војника, потврђује ресорно министарство.

Прошле године, кажу у синдикату, само из 63. падобранског батаљона отишло је око 30 падобранаца, што представља непроцењив губитак с обзиром на то да је у питању кадар у чију су обуку уложена знатна средства, а иза њих су године увежбавања и рада.

(„Политика“)

One Comment

  1. Božović Vladan каже:

    Predlažem da svoje buduće povećanje od 0,01 promil, prepustimo vojnom sektoru.

Top