Home >> Друштво,Интервју >> Владимир Костић: Мрзеће ме због овог интервјуа
Владимир Костић: Мрзеће ме због овог интервјуа

 

Председник САНУ за „Блиц“ о „одливу мозгова“

 

Као човек који је увек био опозиционо настројен, дубоко верујем да Србија није најгора земља на свету. Моја генерација упропастила је млађе креирајући естетику безнађа да овде живота нема. Има га, живи се.

На овај начин председник Српске академије науке и уметности (САНУ) Владимир Костић за „Блиц“ је послао поруку младим образованим људима који након завршетка школовања планирају да напусте земљу у потрази за добрим запослењем и квалитетним животом.

– Живео сам у иностранству и вратио сам се не зато што сам имао проблема, већ зато што сам имао информисан извор. Исто су урадила и моја деца. Сигуран сам да, ако будемо разумели да бољи живот у Србији треба да градимо ми сами, да украшавамо своје прозоре, да налазимо простор за сопствену децу, уместо да дискутујемо о продужењу пензијског стажа појединцима на универзитету, а мрзеће ме због овога што сам рекао, Србија може да постане лепа земља са способним народом, који није бољи ни у чему од других, али ни гори ни од кога. Ово није земља у којој нема живота, али њега нам нико други неће донети, већ га морамо створити сами – каже академик Костић.

Како да спречимо одлазак младих и образованих људи?

– То је процес који траје јако дуго и који је, нажалост, цивилизацијски. Тај проблем је страшнији од свих проблема у Србији. Према једној анкети, Србија је међу последњима према способности да се прихвате иновације. Уколико будућност Србије буду представљали моји вршњаци, нећемо бити способни за иновације, нити за било шта друго.

Који још проблем препознајете као веома значајан?

– Бојим се да смо примарно изгубили етику рада и осећај младих људи да се од рада може живети. То се догодило јер су поруке у друштву биле такве и што је истина у којој су млади живели била таква. Морамо се вратити раду као јединој могућој основи из којег ће потећи нешто што би требало да буде нова Србија.

„Блиц“

Tags :

One Comment

  1. Драган каже:

    Један од ретких трезвених људи на јавној сцени.

Top