Home >> Синдикат,Штрајк >> Влада крши закон игноришући војни синдикат

  • Коментари су искључени на Влада крши закон игноришући војни синдикат
Влада крши закон игноришући војни синдикат

Синдикалисти ће вероватно опет на протесте

Влада Србије прекршила је Закон о раду одбијајући да са представницима Војног синдиката Србије преговара о колективном уговору.

Из Војног синдиката за Данас кажу да ће сачекати крај августа да се заврши сезона годишњих одмора, а да ће, уколико и онда изостане реакција послодавца, наставити са синдикалним активностима, које ће највероватније поново укључивати и протестна окупљања.

Председник Војног синдиката Србије Новица Антић је 18. јула председници Владе Ани Брнабић послао званичан захтев за приступање преговорима о закључењу посебног колективног уговора за запослене у систему одбране. Иако Закон о раду обавезује послодавца, у овом случају Владу, да одговори на захтев репрезентативног синдиката у року од 15 дана, представници синдиката нису добили никакав одговор.

„Када је истекао рок од 15 дана, послао сам Влади ургенцију, али ни то није помогло. Додуше у понедељак, 7. августа, заједно са представницима других синдиката присуствовали смо састанку са државним секретаром Министарства одбране Александром Живковићем, али није било конкретних преговора о колективном уговору. Састанак се претворио у дискусију око тога да ли ми уопште имамо право на колективни уговор“, наводи Антић.

Разлог због којег Влада и Министарство одбране, сматра Антић, одбија да уђе у преговоре о колективном уговору, јесте тај што би им тај документ сузио могућност да доношењем правилника уређују односе у Војсци.

„Сви правилници које доноси министар одбране и Влада, а који уређују разна питања, почев од дневница па надаље, били би дефинисани колективним уговором. Самим тим, њима би у наредне три године у том смислу биле везане руке“, каже Антић.

Међутим, према његовим речима, одбијањем да преговара, Влада је парадоксално изгубила могућност да доноси правилнике који се тичу Војске.

„Закон о раду јасно прописује да уколико послодавац одбије да уђе у преговоре у року од 15 дана, не може да доноси правилнике који задиру у права радника“, тврди Антић.

Ипак, Антић додаје да ће синдикат сачекати крај августа да се заврше одмори пре него што наставе са „синдикалним активностима“.

„Уколико и тада не буде никакве воље од стране послодавца да уђе у преговоре, од јесени ћемо вероватно поново почети са протестним окупљанима. Такође, тиме што је Влада прекршила Закон о раду, отвара нам се могућност да своја права заштитимо пред судом“, навео је Антић.

Подсетимо, захтевајући поправљање материјалног положаја војника, Војни синдикат Србије је у сарадњи са Полицијским синдикатом Србије од краја новембра прошле године одржао шест протестних окупљања.

Кривичну на дисциплинску пријаву

Недуго након последњег и најмасовнијег протеста Војног синдиката који је одржан у априлу ове године, надређени Новице Антића у Војној полицији су против њега поднели дисциплинску пријаву због јавних иступања на протестима.

„Тренутно тај случај стоји. Вероватно ће га активирати када се заврше одмори. Уколико се то деси, ја ћу на то вероватно одговорити подношењем кривичних пријава, пошто је апсолутно незаконито подносити дисциплинску пријаву због синдикалних активности“, каже Антић.

(Данас)

 

Top