Home >> Синдикат,Штрајк >> Влада да врати закинуте плате или штрајк упозорења

  • Форум
  • Коментари су искључени на Влада да врати закинуте плате или штрајк упозорења
Влада да врати закинуте плате или штрајк упозорења

 

Три репрезентативна синдиката образовања траже побољшање материјалног положаја просветних радника

Уколико просветним радницима не буду исплаћене све закинуте зараде до 20. септембра, три репрезентативна синдиката образовања крајем тог месеца ступиће у једнодневни штрајк упозорења, неодражавањем првог часа у преподневној и послеподневној смени.
Ово су на данашњој конференцији за новинаре најавили председници Синдиката образовања Србије, Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) и ГСПРС “Независност”.

Председник СРПС Слободан Брајковић каже да је Министарство просвете због незаконитог обрачуна зарада током годишњег одмора у 2013. и 2014. години закинуло просветним радницима по 3.500 динара и још 5.500 прошле године и да, иако су признали грешку, одузети новац нису вратили просветарима. На питање Данаса да ли ће синдикати одустати од штрајка ако влада исплати само новац који им дугује за 2015. годину, што је најављено, Брајковић је одговорио да у овом тренутку не зна хоће ли тиме просветни радници бити задовољни, те да је одлука о протесту на руководећим органима. Он је подсетио да је просечна плата у образовању 17 одсто нижа од просека Републике и најавио да ће од владе и ресорног министра тражити да се буџетом за наредну годину оне изједначе. Брајковић је прецизирао да је просечна зарада у Србији у претходном месецу износила 46.280 динара, а у образовању 39.500, упркос чињеници да је у том сектору око 80 одсто запослених са високом стручном спремом. Синдикати траже и да им се исплати награда, предвиђена посебним колективним уговором и споразумом, који су потписали са владом после прошлогодишњег петомесечног штрајка.

Синдикати су рекли да очекују позов министра за сутрашњи састанак, али нису прецизирали о чему ће разговарати. На питање да ли ће учествовати у протесту који је за 31. август најавила Унија синдиката просветних радника, Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије, је рекла да их досад нико није звао да се придруже, али да ће, ако добију позив, подржати протест “јер имају исту идеју”.

(„Данас“)

Top