Home >> Синдикат >> Веселиновић: Лустрирати синдикате, јер су продужена рука власти

  • Коментари су искључени на Веселиновић: Лустрирати синдикате, јер су продужена рука власти
Веселиновић: Лустрирати синдикате, јер су продужена рука власти

Председник Удружених синдиката Србије Слога тврди да руководиоци Савеза самосталних синдиката и УГС Независност кроз постављења у многим телима, зарађују и по више хиљада евра месечно

Председник Удружених синдиката Србије Слога Жељко Веселиновић оценио је за Н1 да је Србији потребна лустрација синдиката јер су многи, како каже, само продужена рука власти.

За мање од месец дана у фабрици „Милан Благојевић – Наменска“ у Лучанима избила су два пожара. Након првог пожара 14. јула, два радника су преминула. Други пожар избио је 3. августа, али радници на срећу нису животно угрожени.

Веселиновић за Н1 каже да је саопштење у коме руководство и синдикат лучанске фабрике кажу да се смртни случајеви догађају и на аутопутевима и да се страдање радника политизује, срамотно и да дитектор фабрике, уместо да сноси одговорност, скреће тему.

Директор је, како каже, морао бити смењен након две несреће у једном месецу, а не да уместо тога излази са бахатим саопштењем.

Председник Слоге за то криви председника државе и остале највише функционере који, према његовим речима, аболирају неспособне директоре широм земље и дају им ветар у леђа да се тако понашају.

“Ако неко хоће да реши проблем у Лучанима треба да смени директора, то би био показатељ да надзор има смисла. Ако оставе исте руководиоце, то је за мене обична празна прича за замајавање народа”, поручио је Веселиновић. Он је оштро критиковао и синдикат фабрике у Лучанима што је стао иза спорног саопштења, јер је тиме, како каже, увредио своје мртве колеге.

Веселиновић тврди да су Савез самосталних синдиката и УГС Независност продужена рука власти и да руководиоци тих синдикалних организација, кроз постављења у многим телима, зарађују и по више хиљада евра месечно.

“Који је онда ваш интерес да браните радничку класу? Бранићете власт. То је срж проблема, зашто су радници ту где јесу”, сматра он.

Веселиновић је оптужио и Савез самосталних синдиката да је фингирао штрајк у Фијатовој фабрици у Крагујевцу, као и да су унапред имали договор са руководством.

“Радници Фијата су на колективном одмору. Није било посла, а тих 20 дана штрајка су се сви дигли да кажу колико се губи. Не губе ништа, нису имали посла! ССС је потписао један скандалозан споразум којим радницима забрањујете штрајк три године, а да сте после 20 дана штрајка добили повећање плате од 2,5 одсто”, каже он.

Председник Слоге поручује и да је у таквим условима немогуће да се синдикати уједине, и да је зато синдикатима у Србији потребна лустрација.

(Данас/Н1)

Top