Home >> Друштво >> Велика Британија: Родно неутралне школске униформе

  • Коментари су искључени на Велика Британија: Родно неутралне школске униформе
Велика Британија: Родно неутралне школске униформе

Дечаци могу да носе сукње, а девојчице панталоне

Правила о школским униформама постала су опуштенија, објавио је недавно британски „Гардијан“.

Широм Велике Британије 80 државних школа (међу којима је и 40 основних школа) усвојило је родно неутралну политику, према којој се девојчицама допушта да носе панталоне (нешто што оне ван школских зидова чине већ, најмање, стотину година), али и дечацима да носе сукње.

– Ове године униформе престале су бити мушке и женске, постале су, једноставно, униформа са сукњом или униформа са панталонама. Желимо поштовати право ђака који се по свом осећају не уклапају у бинарну родну расподелу – објашњава Лиjана Ричардс, заменица директора једне државне средње школе. Ова мера део је државног плана подршке ЛГБТ деци у школама, посебно оној која испитују свој родни идентитет.

Паула Вивер, директорка Основне школе „Аленс Крофт“ у Бирмингему, једне од школа која је проглашена школом са најбољом праксом истиче да је оваква политика „у складу с њиховим етосом“:

– Ми се боримо против насиља заснованог на хомофобији и трансфобији и желимо искоренити негативну употребу речи „геј“. Деца морају бити у стању изразити властити идентитет онако како то њима најбоље одговара.

А како су деца реаговала?

– Још водимо битку са децом која не желе да носе било какву униформу. Исто тако, видимо да је много више деце која бирају панталоне. С друге стране, у целом нашем друштву панталоне су прихватљивије, и знате шта? Позабавићемо се и тим проблемом – закључује Вивер.

(„Сколегијум“)

 

Top