Home >> Друштво,Упис >> Упис тек ако се неко дете испише

  • Коментари су искључени на Упис тек ако се неко дете испише
Упис тек ако се неко дете испише

Поједине средње школе примиле велики број молби за пребацивање ђака из других установа. Због смањења броја одељења захтеви углавном неће бити прихваћени

Упису „преко везе“ у средње школе по свему судећи је одзвонило. И док су претходних година школе биле претрпане потврдама да се одобрава премештај ђака из школе у школу, иако ученик нема довољно бодова, па је у учионицима у најтраженијим школама било и по 40 ученика, сада се ради само о појединачним случајевима.

Због смањења броја одељења у појединим школама, посебно онима које су популарне међу свршеним осмацима, у јуну нису могли да их упишу сви који су желели. Али, за разлику од раније праксе када недовољан број бодова није био препрека за промену школе уз „зелено светло“ надлежних, ове године су молбе подносили ученици који су имали довољно поена, али су због мање уписне квоте остали испод црте.

– Готово да и није било ученика који су дошли да се упишу, уз одобрење Министарства, што нам је претходних година представљало велики проблем. Уписивали смо више деце него што нам дозвољавају просторне могућности – каже Нада Трифковић, директорка Медицинске школе „Београд“:

– Ове године имамо око 80 захтева ученика, који имају 90 и више бодова, али нису успели да се упишу јер су нам смањили број одељења. Тек неколико њих смо успели да примимо, зато што су се нека деца исписала.

Наша саговорница истиче да је, у највећем броју, реч о одличним ученицима који имају велики број бодова. Иако је за образовни профил васпитача велико интересовање у последње време, школа је, по одлуци Министарства просвете, ове године уписала једно одељење мање.

– Имамо више од 60 захтева ђака који нису успели да се упишу у нашу школу, па су писали молбе да им се одобри упис – каже Савић Минић, директор Пете београдске гимназије.

– Пошто су нека деца одустала и преместила се у другу школу, уписали смо неколико ученика са те листе, а за остале немамо могућности.

(„Новости“)

Top