Home >> ФБГ акције >> Унија СПРС: Синдикалци, знате ли где сте?

Од како су Унију напустили ФБГ, ФБОШ и СПРВ, (њени оснивачи), на синдикалној просветној сцени настао је прави земљотрес.

Помериле су се границе синдикалног деловања и удруживања. У Новом Саду потписана је Декларација о сарадњи ових синдиката, у Београду се окупљају београдске школе, без обзира ко је у ком синдикату, Центар и ФБГ су се управо договорили од даљем заједничком деловању, представници свих репрезентативних синдиката просвете састају се и разговарају о заједничким проблемима… сви осим представника Уније.

Уместо да се труди да их врати под своје окриље, Унија синдиката бави се разбијањем синдиката који су је напустили. Председник Уније (дугогодишњи помоћник директора у својој школи) и његов стручни сарадник (пензионер са примањима од преко 100 000 динара месечно и који већ годинама узима дневницу сваки пут када пређе Панчевачки мост), шаљу писма директорима школа по Србији, у којима их обавештавају да је председник Уније поставио председника синдиката у школи, да директор има обавезу да пребацује чланарину Унији без иступница из синдиката у којем су запослени били, или су још увек чланови, и без нових приступница. Анонимним позивима обавештавају се директори школа како председници сидниката нису ,,подобни“, због облачења, изгледа, или година (?!?).

Док чланови слушају како треба да су срећни што су у репрезентативном синдикату, тај исти репрезентативни синдикат без проблема пристаје на старе коефицијенте и продужење колективног уговора. После 13 година, дошло је до преседана: уместо да једино Унија не потпише старе коефицијенте, овога пута њих једино није потписао СРПС (Г. Брајковић)!

По Војводини круже приче да се СПРВ распао. Приче пласирају Унијини људи који из СПРВ у Унију пребацују приступнице својих чланова, без знања чланства.

СПР Сремска Митровица постоји углавном у мислима чланова, јер школе не уплаћују чланарину ником, осим саме себи!

ИО СПРВ Бачка Паланка донео је одлуку да иступи из СПРВ. Чланови још нису обавештени о томе. Али, није ни битно, ко још пита чланство!?

У Зрењанину је ситуација следећа: у већини школа бивши председник СПРВ регије Зрењанин проширио је причу да СПРВ више – НЕ ПОСТОЈИ! Половина школа из регије не уплаћује чланарину СПРВ, али чланство то не зна. Нити су потписали иступнице, нити приступнице Унији, иако су председници тих школа самовољно почели да уплаћују чланарину Унији. За то време крчме синдикални новац са школских рачуна, ударајући печат СПРВ своје школе!!!

Већина запослених у Зрењанину, Бачкој Паланци и Ковину не знају да нису више у СПРВ, односно, да њихови председници тврде да они нису у СПРВ. Судећи по чланарини, СПРВ је изгубио четвртину чланства. Судећи по причама, СПРВ је изгубио пет четвртина чланства. Шта је истина?

Ко има ингеренције да пребацује приступнице, без знања запослених? Ко има ингеренције да шаље писма школама и да анонимно позива људе оговарајући им председнике? Сећете ли се да су прва таква писма упућена пре годину и по гимназијама ФБГ-а? Да ли је то ниво запослених у просвети? Да ли је то ниво досадашњег „најјачег“ просветног синдиката? Да ли то спада у синдикалну борбу?

Регионалну касу су испразнили, тако што су на тајним састанцима донели одлуку да се новац врати школама. Наравно да су знали да је то противзаконито, али су рачунали на ажурност српског правосуђа, а журили су да са школских рачуна новац потроше, па га не би могли вратити чак ни ако суд пресуди да то учине. Интересантно је и то што је на тим састанцима пао предлог да се новац са регионалног рачуна уплати Унији, иако општински и регионални одбори никад ни динар нису плаћали Унији, већ се чланарина плаћала са заједничког рачуна СПРВ.

Као сваки савестан распикућа, Унија је из свог Статута недавно избрисала своје области Центар и Југ, заборављајући да су то синдикати са регистрацијом и печатом. Мотив: пошто Југ иначе држи сву власт у Унији, потребно је отрести се потпредседника Уније (и председника Центра, и председника ФССШБ-а) Г. Милорада Антића, а у исто време не дозволити Шумадијским синдикатима ни да писну у Унији. Тако је започео „лов на Антића“. Председник ФССШБ-а и Центра убрзо ће бити искључен из Уније СПРС због кривичне пријаве коју је, заједно са председником ФБГ-а поднео против председника Уније, због наводног фалсификовања имена синдиката УСШБ (Унија синдиката школа Београда), због „организовања неког новог београдског синдиката“, као и због давања изјава медијима „којима је нанео штету просветним радницима“. Тако ће се догодити немогуће: из Уније ће бити избачен човек који представља 10 000 чланова, а његових 10 000 чланова ће остати у Унији! Пошто ће Г. Антић и даље бити двоструки председник, он ће и даље водити и своје (ФССШБ) и чланство Центра, иако он неће бити члан Уније. Да ли ће се ико нормалан помирити са оволиком гомилом нерегуларности  које долазе из Унијине кухиње?

Унија се пре годину дана хвалила да има 40 000 чланова (ајде-де, тада су мало претеривали, за око 5 000). Сада има 23 000 (ово је поуздан податак, верујте изворима ФБГ-а). Шта ће бити даље – живи били па видели!

И, за крај:

Из Уније су упућени позиви Министарству и школским управама којима се захтева да се председницима синдиката који су изашли из Уније укине 12 % на име синдикалног додатка.

Лепо од стране Уније, ТО ЈЕ ПРАВА КОЛЕГИЈАЛНОСТ И СИНДИКАЛНА СОЛИДАРНОСТ!

16Comments

 1. Ванда каже:

  Шумадинац, има нас под надимцима, разним..Цмок од Барбике!

  • шумадијски, нема шта! каже:

   Фала!па ако Бог да и да се сретнемо!па к’о људи!Шумадијски! Ете!толико!а и то је много, ако не урадимо ништа!чини ми се!

 2. гром каже:

  Ма не треба нама нико са стрне! ми сами то најбоље радимо.

 3. Milan каже:

  Ne, potpuno si me pogrešno shvatio… Izveo si analogiju i povezao dva dela mog odgovora… Kad sam rekao UDBA, mislio sam na spoljne dirigente ove agonije. Kad sam rekao da sam više očekivao od vas, onda sam to stvarno i mislio i to bez ikakvog povezivanja sa DB-om, OZNom, UDBOM i tome sl. Često pročitam na Vašem sajtu nešto što ne stoji… Centralizacija je rasturila Uniju, a u stvari, FBG i SPRV su napustili Uniju PRE bilo kakve centralizacije. Ovakav oblik centralizacije je došao, rekao bih, kao prirodan odgovor centrifugalnim tendencijama (ja lično mislim da je pogrešan).A da te obavestim, ja sam već optužen da radim za DB, zaveden sam i pod šifrom, pitaj Ivanu…

 4. Milan каже:

  Meni lično je najviše zasmetao komentar gospođe Gabrijele… Ukoliko niste, i ne želite da budete član bilo kog sindikata, šta je Vas briga šta se na sindikalnoj sceni dešava? A ako Vas baš zanima, reći ću: UDBA je došla po svoje… Očigledno je da smo ovakvi kakvi smo- nikakvi, nekome zasmetali, teško nas je bilo kontrolisati i nakon štrajka i protesta koji ih je očigledno uzdrmao, neko iz vrha je zaključio: „rasturaj bagru reakcionarnu!“ A reći ću i zašto me nervira Vaš stav i komentari… Imao sam puno prilika da na našim tribinama (koje su valjda predviđene za članstvo)čujem komentare tipa „nisam član nijednog sindikata, ali bih imao da kažem“… Tu nas tip polije hladnom vodom, on je, kao, čistunac, neokaljan sindikalnim blatom, i kao takav, sa visokim moralnim autoritetom, maže nas g…… uveliko. Mi smo glupi, u glibu i kalu čekali mesiju da nam slepima oči otvori. Slažem se sa Vama da su Bata i Milica osobe velikih kapaciteta, budite ubeđeni da u sindikatima ima još takvih, ali ću reći i da sam od njih mnogo više očekivao… Povukli su se iz borbe (znaju oni kakve) i sada poput čilagera iz Mapetovaca dobacuju sa balkona…

  • admin каже:

   Милане, друже мој, оставићу те Габријели да се расправите око ваших питања, али морам да се осврнем на твоје објашњење које си ти назвао „УДБА“. Као, ти нешто знаш, а нико други то не зна. Па ондаке, УДБА су вероватно они, јер ко би други када си ти од њих више очекивао. На исти начин, без икакве аргументације, сутра и ти можеш бити тај. Само да те упозорим, као пријатеља!

 5. Ванда каже:

  Ајоој, колико лажи, драги мој Унијата! Знаш и сам да су члановима СПРВ дељене листе у којима су се људи потписивали да хоће да ОСТАНУ у Унији, јер су били обманути причама, као ,,Или ћете да останете у Унији, или ћете да ИДЕТЕ у ,,мањински“ СПРВ“. Људи, наравно, нису хтели у други синдикат, не контајући да нису директно у Унији, него да су као чланови СПРВ били колективно у Унији.
  Зашто нисте рекли члановима да морају иступити из СПРВ да би се директно учланили у Унију?
  Зашто сте на превару све то одрадили, зарад 12 % ? Како вас није срамота, вас који сте обманули народ?
  Ја лично сам хтела да останем у Унији, да СПРВ остане у Унији, али сам једна од ретких председника чији чланови знају ко је у ком синдикату, и нису хтели да изађу из синдиката у којем су 18 година, а то је СПРВ.
  Већина просветних радника по школама у ЗР не знају да су их председници извели из СПРВ. Гарантујем да је тако! Значи, нема потписаних приступница Унији, нема иступница из СПРВ, а свако поједниначно то мора да уради.
  Но, надам се да ће се ситуација у просветним синдикатима решити, јер је доста било подметања и ривалитета, а све зарад чланарине. Уместо да се ујединимо у синдикалној борби, они који су некад водили поједине синдикате, сад подмећу ногу колегама из тих синдиката.
  чланови, наравно, појма немају! ТУЖНО!

 6. Đorđe каже:

  Унијата, poznajem Vas po rukopisu! 🙂
  A što se Radete tiče, ionako ste Vi njegov čovek, vazda bili. I sad ste, a Radeta nema više funkcije u SPRV, pa da se pridruži hordi razbijača, to na njega liči.
  Što ne citirate njegova pisma koja je svojevremeno Vama pisao, blateći Vas?

 7. Sava Marinković каже:

  Ne slažem se sa koleginicom da svaki svoga ubije subašu,ali bi trebalo da članovi sindikata svoje sindikalne lidere što pre oteraju iz sindikata jer su oni jedini krivci što su nam se sindikati pocepali ,usitnili i izgubili na značaju koji su nekada imali.Naši lideri ne silaze sa trona po desetak i više goddina jer su sebe pronašli u tom poslu odnosno neradu.Zašto su se toliko zadržali .Visoka primanja i veliki nerad.

 8. Унијата каже:

  Прича да чланови бившег СПРВ у Зрењанину, Бачкој Паланци, Ковину, Сремској Митровици, Врбасу, Кули, Србобрану, Сомбору (све општински одбори) не знају да нису више у СПРВ су потпуно нетачне. Сви чланови синдиката у већини побројаних општинских одбора су лично потписивали изјаве да желе да буду чланови УСПРС, и да им се чланарина уплаћује на рачун УСПРС.

 9. Унијата каже:

  Да ли СПРВ постоји или не, најбоље се види из писма Мирка Радете, једног од његових функционера, упућено чланству. Цитираћу само део (а ако ми администратор дозволи, и цело писмо): „СПРВ нема планова, нема визије оздрављења и стабилизације организације, нема акција, а оно што је веома погубно, нема реализације интеграција са другим синдикатима! … Уколико саберете издвајања за „функционисање“ СПРВ, закључићете да нас страховито пуно кошта, а рада и резултата нема, што ће бити погубно. … Стање је дакле алармантно. … Но, синдикат који не ради нам уопште не значи ништа. Управо такво стање је у СПРВ и уколико овако остане, не видим сврху његовог постојања. Искрено сам веровао да ће они који руководе показати више умешности и знања у вођењу организације.“ Толико о стању у СПРВ.

 10. gabrijela каже:

  Daleko od toga da bih pozelela da budem clan nekog sindikata, iako cenim neke pojedince, Sokica, Milicu Milenovic…Suvise ipak imam zivotnog iskustva da bih verovala da su svi njihovog formata. Misljenja sam da onih 12% sindikalac i ne treba da ima jer time vredja inteligenciju onih na ciji racun to dobija. Cudi me samo sto se medju sobom spore nekadasnji dobri saradnici blateci se u javnosti dok B. Pavlovic seiri, trlja ruke srecan zbog sezone lova..Kad bude pokupio nezadovoljne iz Unije onda ce jednako minorni biti svi preostali forumi. Gospodo, razgovarajte, pregovarajte. Pre no sto nas rastave na sitne delove. Napravite ankete po skolama, vidite gde je clanstvo, utvrdite koji su direktori dosli iz krila sindikata pa ce mnogo sta biti jasnije…

 11. гром каже:

  Ја знам да не ваљамо!али сам мислио да мање не ваљамо!
  И не кажем бадава: није нама ‘вако што су Немци онакви, већ што смо ми никакви!Ете!

 12. Jelena каже:

  Jadno.

  Ko da razvije sindikalnu svest kada se sindikati ovako međusobno pljuju? Ne treba nama loš ministar – sami smo sebi dovoljni da se ponizimo! Šteta… 🙁

 13. bivsi clan UNIJE каже:

  Gospodo iz FBG hvala Vam na informacijama.Postavljam Vam pitanje sta radi Glavni odor ove organizacije koja se evidentno urusava .Gospodin Skrobonja(penzioner)ima divan hobi a to je mani mani i teba pozdravati ovog gospodina kada mu 23000 kolega kaze uzimaj koliko hoces a mi cemo gladovati. Gospodo ne pisete koliko ima ukupno predsednik (Vinjak)Unije da li su i negova primanja preko 1000evra.

 14. bivsi clan unije каже:

  MA NEKA NAM I UKINU 12%, SAMO DA SMO SE MI RESILI NJIH, A RESICE SE MNOGI I TO NE ZA DUGO.GODINAMA SMO BILI PREDSEDNICI I BEZ 12%, AKO TREBA BICEMO I DALJE ,ALI NADAM SE DA CE SE KOD PROSVETARA PROBUDITI SINDIKALNA SVEST I DA CE DOCI ONO „SVAKI SVOGA UBIJTE SUBASU“

Top