Home >> Саопштења >> Ученике у школске клупе уместо у затвор!

Ученике у школске клупе уместо у затвор!

Без намере да се мешамо у независност судске власти, јер то је ипак специјалност политичара, Форум београдских гимназија исказује запрепашћеност над репресивном судском одлуком којом је ученик елитне Филолошке гимназије из Београда осуђен на затворску казну у трајању од 30 дана због учешћа на протестном скупу. 

Форум београдских гимназија сматра да судске одлуке не смеју имати само репресиван карактер већ морају утицати и васпитно. Стога се питамо какву поруку једном осамнаестогодишњаку је могао послати судија који га је послао на одслужење тридесетодневне затворске казне због учешћа у протестима, који на сву срећу нису имали за последицу уништавање јавне имовине или озбиљније угрожавање нечије безбедности.

Сви чланови Форума београдских гимназија данас остају запрепашћени над селективном применом правде јер док судови шаљу иза решетака дете које је следило препознатљиве политичке лидере, они који су први ушли у зграду РТС-а остају на слободи захваљујући транге – франге политичким игрицама.  

Форум остаје запитан и над чињеницом како је држава увек спремна да реагује и хапси средњошколце и студенте, док с друге стране бројни хулигани и криминалци слободно шетају градом и свакодневно пуне ступце црних хроника у разним медијима.

Због свега наведеног Форум београдских гимназија ће у току данашњег дана размотрити наредне кораке, који ће имати за циљ солидарност и пружање подршке Павлу Цвејићу, његовим родитељима и школским другарима, а политичарима с почетка приче поручујемо да је деци место у школским клупама уместо у затвору и политичким обрачунима.

Фото: Н1

Top